Menu
A+ A A-

Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση της ΠΟΙΕΦΣΕΚ με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας

  • Διαβάστηκε: 39 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 823                                                                                              AΘΗΝΑ, 2/6/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Την Πέμπτη 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Περιφέρειας Αττικής συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας αποτελούμενης από́ τον Προέδρο Νουχάκη Σταύρο και τον Συντονιστή́ της Γραμματείας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Πάνο Καραμούζη, Προέδρο του Συλλόγου Ιατρικών Επισκεπτών Ανατολικής Στερεάς- Εύβοιας με τον Πρόεδρο του Ιατρικού́ Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου 28 5 2020 τελική

Μετά́ την συνάντηση ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Θέλω να πω στους Ιατρικούς Επισκέπτες και Φαρμακοϋπαλλήλους που μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας και την σταδιακή́ αποκατάσταση της κανονικότητας επιστρέφουν σιγά́- σιγά́ στον εργασιακό τους χώρο ότι:

-          Τα μέτρα που πάρθηκαν αποσκοπούσαν στην αποτροπή́ της εξάπλωσης της Νόσου και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν μακροπρόθεσμα την απευθείας επικοινωνία του Ιατρικού́ Επισκέπτη ως Επαγγελματία Υγείας με τον Ιατρικό́ κόσμο.

Είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσετε τον κλάδο σας επιτελώντας την ιατρική́ ενημέρωση με επαγγελματισμό́ σεβόμενοι τους χώρους νοσηλείας και αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό́ με τους ασθενείς. Οι επισκέψεις να γίνονται με τηλεφωνικό́ ραντεβού́ πριν, τηρώντας τις αποστάσεις και με όλες τις προφυλάξεις (γάντια, μάσκα, αντισηπτικό́) όπως ορίζουν οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας και του ΠΙΣ!

Προσέχουμε όλοι ώστε να είμαστε υγιείς και ασφαλείς προστατεύοντας παράλληλα τόσο τους συνανθρώπους μας όσο και γενικότερα την Δημοσία Υγεία!»        

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ.

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση της ΠΟΙΕΦΣΕΚ με τον Υπουργό Εργασίας

  • Διαβάστηκε: 66 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 818                                                                                                AΘΗΝΑ, 28/5/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

            Αγαπητοί συνάδελφοι,

           Χθες Τετάρτη 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας αποτελούμενης από τον Πρόεδρο Νουχάκη Σταύρο και τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας και Δημοσιών Σχέσεων Πάνο Καραμούζη Πρόεδρο του Συλλόγου Ιατρικών Επισκεπτών Ανατολικής Στερεάς Εύβοιας με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιωάννη Βρούτση. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Καθηγητής Ιατρικής και Βουλευτής Σπύρος Πνευματικός.

Υπουργείο εργασίας 27 5 2020

            Θέσαμε στον Υπουργό τα επαγγελματικά θέματα που έχουν προκύψει κατά καιρούς με την έκδοση αποφάσεων που περιορίζουν την πρόσβαση των Ιατρικών Επισκεπτών στους εργασιακούς τους χώρους και που έχουν ενταθεί αυτήν την περίοδο λόγω και των έκτακτων μέτρων προστασίας που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

            Αναγνώρισε ότι τα μέτρα ήταν πρόσκαιρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν στην υποκατάσταση με άλλους τρόπους της ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης για την οποία η δια ζώσης επικοινωνία με τους Επαγγελματίες Υγείας είναι δομικό στοιχείο της δραστηριότητας.

            Προτείναμε ενέργειες ώστε ο κάθε Ιατρικός Επισκέπτης να είναι επώνυμος και κατοχυρωμένος σαν επαγγελματίας υγείας απέναντι στις αρχές, στο Υπουργείο και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (επαγγελματική ταυτότητα, μητρώο, ΚΑΔ).

            Δήλωσε ικανοποιημένος για το ότι τα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι θεσμικά και όχι συντεχνιακά και δεσμεύτηκε με ενέργειες για την προώθηση τους. Οι επαφές θα συνεχιστούν. Για οτιδήποτε καινούργιο θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου 27/5/2020

  • Διαβάστηκε: 118 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 817                                                                                                   AΘΗΝΑ, 27/5/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

            Στην προχθεσινή Συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΙΕΦΣΕΚ εκτός από οργανωτικά ζητήματα και τα του ασφαλιστικού μας Ταμείου εξετάστηκε και η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους όπως διαμορφώνεται με την «σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας» και την άρση από την Κυβέρνηση κάποιων απαγορεύσεων στην κυκλοφορία και την επικοινωνία λόγω της πανδημίας.

            Το ότι υπάρχουν καταγγελίες πως κάποιοι συνάδελφοι δεν εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις οδηγίες των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, του ΕΟΔΥ, του ΠΙΣ και του Υπουργείου κατά τις επισκέψεις τους μας προβληματίζει. Όλοι πρέπει να συμμορφωθούμε για το καλό το δικό μας, της δημόσιας υγείας και του επαγγέλματος. Για οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των κανόνων καλό είναι να ενημερώνονται οι τοπικοί Σύλλογοι. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία συνεχίζει τις επαφές και έχει σχέδιο για να προστατεύσει το επάγγελμα από οποιονδήποτε μας εκθέτει. Δεν θα πληρώσει όλος ο κλάδος για έναν που τυχών παρεκτρέπεται!

            Οι Ιατρικοί Επισκέπτες όμως που προσέρχονται στις ΠΦΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία με ασφάλεια, εφοδιασμένοι με επαγγελματική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο πιστοποιεί την ιδιότητα τους, τηρώντας την Νομοθεσία, σεβόμενοι τα δικαιώματα των ασθενών, τους κανονισμούς των Νοσοκομείων και τις πρόσφατες συστάσεις του ΠΙΣ πρέπει να διευκολύνονται και όχι να αντιμετωπίζουν προσχώματα στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

ü  ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ!

ü  ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

ü  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ!

 

ü  Καλούμε όλες τις Εταιρείες να προμηθεύσουν τους υπαλλήλους τους που επισκέπτονται Νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικά ιατρεία ή λειτουργούν σε καταστήματα προώθησης παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών με όλα τα μέσα για την προστασία της υγείας τους (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ). Αν υπάρχει καταγγελία ότι κάποια δεν το έχει κάνει παρακαλούνται οι συνάδελφοι να το καταγγέλλουν επικοινωνώντας με την Ομοσπονδία. Πέρα από τις ενέργειες που θα κάνουμε προς τον εργοδότη αποφασίσαμε να παρέχουμε εμείς υφασμάτινες - βαμβακερές - πλενόμενες μάσκες σε όσες και όσους συνάδελφους χρειάζονται !!!

Η Ομοσπονδία συνεχίζει να μάχεται καθημερινά για τα δικαιώματα των εργαζομένων και βέβαια βάζει σε προτεραιότητα την ασφάλεια τους! Μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο (210 5235331) ώστε να εξυπηρετηθείτε!

Εργαζόμαστε και διαφυλάττουμε το αγαθό της υγείας και φυσικά της εργασίας!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ.

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου 8/5/2020: Συνάντηση ΠΟΙΕΦΣΕΚ με ΣΦΕΕ/ΠΕΦ την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

  • Διαβάστηκε: 108 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 811                                                                                                   AΘΗΝΑ,8/5/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΠΟΙΕ- ΦΣΕΚ ΜΕ ΣΦΕΕ / ΠΕΦ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΗ 2020

           

            Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε στα Γραφεία του ΣΦΕΕ με αντιπροσωπεία των εργοδοτικών φορέων αποτελούμενη από τον Μιχάλη Χειμώνα, Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ και Μάριο Κοσμίδη Αντιπρόεδρο ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν οι Κώστας Παναγούλιας Αντιπρόεδρος, Δήμητρα Λεμπέση Νομικός Σύμβουλος του ΣΦΕΕ, Φαίη Κοσμοπούλου Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ και άλλα στελέχη της Ένωσης.

 sfee.8 5 2020

             Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ομαλή επάνοδος των ιατρικών Επισκεπτών στους χώρους άσκησης της εργασίας τους (Ιδιωτικά Ιατρεία, Νοσοκομεία) μετά την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση (μετακίνηση). Εκ των πραγμάτων σε αυτήν την φάση η επάνοδος θα γίνει όπως ανακοινώσαμε στην υπ’ αριθμό 808/4-5-2020 ανακοίνωση μας με τηλεφωνικό ραντεβού πριν ώστε αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ιατρεία και ο συγχρωτισμός με τους ασθενείς. Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να απολυμαίνονται τα χέρια με αντισηπτικό πριν και μετά από κάθε επίσκεψη σε Ιατρείο.

            Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση κοινής αντιπροσωπείας ΣΦΕΕ/ΠΕΦ και ΠΟΙΕΦΣΕΚ με τον ΠΙΣ για τις επισκέψεις στα ιδιωτικά Ιατρεία και με την ΕΙΝΑΠ για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

            Μετά από κάθε συνάντηση θα εκδίδεται ανακοίνωση.

            Έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους ότι κατά την έξοδό μας θα προστατέψουμε το επάγγελμα τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και ασφάλειας και κατ’ επέκταση την Δημόσια Υγεία.

ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ !

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου - Επιστροφή στην Κανονικότητα?

  • Διαβάστηκε: 252 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 808                                                                                                   AΘΗΝΑ, 4/5/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ?

            Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

            Για πληρέστερη ενημέρωση σας όλες οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας οι σχετικές με την κρίση που ξέσπασε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και οι ενέργειες από την στιγμή που είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ όπου μπορεί ο καθένας να ανατρέχει για πληροφόρηση. Εκεί περιγράφονται καθαρά τόσο οι ανησυχίες μας ΠΡΙΝ βγουν ανακοινώσεις από τον ΠΙΣ, τις εργοδοτικές Οργανώσεις άλλα και την Κυβέρνηση για την πανδημία όσο και το τι πρέπει να κάνουμε κατά την διάρκεια της κρίσης αλλά και τι εννοούμε σαν “επιστροφή στην κανονικότητα”. 

            Συγκεκριμένα στις 27/2/2020 με το που ανακοινώθηκε ραδιοφωνικά το πρώτο κρούσμα στείλαμε την υπ’ αριθμό 780 επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις με την οποία τους ζητούσαμε να ενημερώσουν τους συναδέλφους και να πάρουν μέτρα ώστε να τους προστατεύσουν από την νόσο.

            Στις 9/3/2020 και μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας, εκδώσαμε το υπ’ αριθμό 787 δελτίο τύπου με το οποίο καλούσαμε όλους τους συναδέλφους να συμμορφωθούν  με τα μέτρα, τις εργοδοτικές οργανώσεις να τους προμηθεύσουν με μέσα προστασίας και την Κυβέρνηση να ενισχύσει το εθνικό σύστημα Υγείας.

            Στις 11/3/2020 μόλις μας γνωστοποιήθηκε η επιστολή του ΠΙΣ σε ΣΦΕΕ και ΠΕΦ  με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση των Ιατρικών Επισκεπτών από τα Νοσοκομεία και τα Ιδιωτικά Ιατρεία αποστείλαμε την υπ’ αριθμό. 789 επιστολή στον ΠΙΣ με την οποία ζητούσαμε συνάντηση για να πάρουμε πρωτοβουλίες από κοινού  «τόσο για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο όσο και γενικότερα της Δημόσιας Υγείας».

            Στις 16/3/2020 δε, με το υπ’ αριθμό 790 Δελτίο Τύπου ενημερώσαμε για τα αποτελέσματα της συνάντησης και για τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσε ο ΓΓ του ΠΙΣ παρουσία του δικηγόρου της Ομοσπονδίας Διονύση Τεμπονέρα.

            Στις 18/3/2020 αποστείλαμε την υπ’ αριθμό 791 επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις με την οποία καλούσαμε να συστήσουν στα μέλη τους να εφαρμόσουν  την έκτακτη νομοθεσία όσον αφορά την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού και τους ζητούσαμε να αναλάβουν  την ευθύνη που τους αναλογεί για «να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο το ύψιστο αγαθό κάθε ανθρώπου που είναι η υγεία του». 

            Στις 24/3/2020 με νέο δελτίο τύπου που εκδώσαμε (υπ’ αριθμό 793) επαναλαμβάναμε τις θέσεις και τις καταγγελίες μας και καλούσαμε «τις Εταιρείες να σταθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης, να στηρίξουν αυτούς που συντελούν στην κερδοφορία τους και δίνουν καθημερινά την μάχη με κίνδυνο των ίδιων και των οικογενειών τους για να μην λείψουν τα φάρμακα από τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη».

            ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ (αυτήν που ο ΣΦΕΕ και ο ΠΙΣ συνιστούν να είναι μετά τις 15 Μαΐου για τους Ιατρικούς Επισκέπτες, για τα καταστήματα που απασχολούν εργαζόμενους στο Παραφάρμακο και Καλλυντικό φαίνεται ότι θα είναι στις 11 του μήνα ή και αργότερα ενώ κάποιες Εταιρείες ξεκινούν με την άρση των περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση)  ΛΕΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΟΤΙ:

  • «Η εφαρμογή της τηλεργασίας στο πλαίσιο μέτρων για την προστασία των εργαζομένων αλλά και της δημόσιας υγείας να μην δημιουργήσει ένα ασαφές περιβάλλον για την επόμενη ημέρα στην ιατρική ενημέρωση και κατ’ επέκταση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

            Στις 6/4/2020 αποστείλαμε την υπ αριθμό 796 επιστολή προς τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων όπου τονίζαμε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά και ειδικά «σχετικά με τους ιατρικούς επισκέπτες κανένας “εναλλακτικός τρόπος” δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας» .

       ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ «ότι το περιβάλλον ευνοεί αλλαγές στα εργασιακά προς το χειρότερο και άρα χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί η εργοδοσία τα “μέτρα που παίρνονται θα θέλει πολύ να τα μετατρέψει σε μόνιμα”!»

            Στις 29/4/2020 με αφορμή την ήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς με την υπ’ αριθμό 807 ανακοίνωση τονίζαμε ότι «Για την ΠΟΙΕΦΣΕΚ η “επιστροφή στην κανονικότητα” ανεξάρτητα από τους ρυθμούς και τους χρόνους που θα πραγματοποιηθεί, όταν ολοκληρωθεί θα πρέπει να σημαίνει άμεση κατάργηση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αυτήν την περίοδο ΚΑΙ επιπλέον θυμίζαμε ότι η “εργασία από το σπίτι” προέκυψε σαν έκτακτη ανάγκη για λίγες μέρες, για συγκεκριμένες ώρες και χωρίς αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Πέρα από το ότι αυτή η προϋπόθεση δεν τηρήθηκε από όλες τις Εταιρείες, δεν θα δεχθούμε να γίνει μόνιμη κατάσταση ώστε να αποτελέσει όχημα για να καταργηθούν τα ωράρια και οι “αορίστου χρόνου” συμβάσεις εργασίας, η αναγνώριση και κάλυψη εργατικών ατυχημάτων, η άμεση επαφή με τους συναδέλφους, η ενημέρωση από τα συνδικάτα και άρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του “συνδικαλίζεσθε”.

         Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν συνάδελφοι κανονικότητα με αυτήν τη  έννοια δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στις 4 ούτε στις 11 αλλά ούτε και στις 18 Μάιου.... Η κανονικότητα είναι λογικό να αποκατασταθεί σταδιακά. Σε μια πρώτη φάση οι επισκέψεις δεν μπορεί να γίνονται διαφορετικά αλλά μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού πριν. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ιατρεία και ο συγχρωτισμός με τους ασθενείς. Να τηρούνται οι αποστάσεις και να απολυμαίνονται τα χέρια με αντισηπτικό πριν και μετά από κάθε επίσκεψη σε Ιατρείο. Έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους ότι κατά την έξοδο μας θα προστατέψουμε το επάγγελμα τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και ασφάλειας και κατ επέκταση την Δημόσια Υγεία.

            Για μια ακόμα φορά καλούμε τις Εταιρείες να εφοδιάσουν τους υπαλλήλους τους με τα κατάλληλα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) όπως είναι υποχρεωμένες και από τον Νόμο! Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις διαρκώς και ευχόμαστε ειλικρινά να μην υπάρξει ανάγκη να παρέμβουμε. 

            Όπως έχουμε αναρτήσει: «Οι Ιατρικοί Επισκέπτες δεν αποσύρθηκαν από το πεδίο με δίκη τους επιλογή. Εξακολουθούμε να δουλεύουμε και γι’ αυτό έχουμε την απαίτηση να πληρωνόμαστε κανονικά. Οποίος θέλει να ορίσει το πότε θα βγούμε είναι ελεύθερος να το κάνει. Για το πως πρέπει να λειτουργήσουμε ΟΤΑΝ βγούμε υπάρχουν οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΙΣ». 

            Και τέλος δεν ξεχνάμε ότι πέρα από τους Ιατρικούς Επισκέπτες υπάρχουν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκου οι οποίοι δεν αποσύρθηκαν αυτήν την περίοδο αλλά αντίθετα δούλεψαν τριπλοβάρδιες (ανά 8ωρο) για να εξασφαλίσουν την επάρκεια σε φάρμακα, παραφάρμακα και υλικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΠΑΝΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΙΕΑΣΕ

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου 24/3/2020

  • Διαβάστηκε: 129 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ :  793                                                                         AΘΗΝΑ, 24/3/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες 

            Η σημερινή υγειονομική κρίση μας υπενθυμίζει, δυστυχώς με βίαιο τρόπο  ότι στην χώρα μας αλλά και διεθνώς συγκρούστηκαν δυο αντιλήψεις: Αυτή της ιδιωτικοποίησης της υγείας με αυτήν της προάσπισης του εθνικού συστήματος υγείας.

            Σήμερα που όλοι τρέμουνε την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, ξέρουμε ποια από τις δυο είναι η κοινωνικά αναγκαία. Όσοι είχαν αναλάβει εργολαβικά την προηγούμενη περίοδο να προβάλλουν και να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ στην υγεία, αναγκάζονται να σιωπήσουν.

            Στις 27/2/2020 με την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα απευθυνθήκαμε στις εργοδοτικές οργανώσεις και ζητήσαμε να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα τόσο για την προφύλαξη των εργαζόμενων από την μόλυνση , όσο και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 

Στις 9/3/2020 ζητήσαμε από όλους την αυστηρή τήρηση των μέτρων που συνιστά ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο, καλέσαμε τους εργοδοτικούς φορείς να σεβαστούν την Νομοθεσία και τις συμβάσεις αλλά απαιτήσαμε και από την Κυβέρνηση την λήψη μέτρων θωράκισης του Δημοσίου συστήματος Υγείας.

            Στις 11/3/2020 ζητήσαμε συνάντηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που πραγματοποιήθηκε δυο μέρες μετά, για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για την προάσπιση τόσο της υγείας όσο και της απασχόλησης των εργαζόμενων στον κλάδο.

            Οι εργοδοτικοί φορείς - με θλιβερή εξαίρεση κάποιων μικρών Εταιρειών προς τις οποίες έχει υπάρξει παρέμβαση της Ομοσπονδίας - απέσυραν τα πιο «εκτεθειμένα» τμήματα από το πεδίο. (Νοσοκομεία, Υγειονομικές μονάδες, ιδιωτικά ιατρεία). Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους καθώς και για τους τρόπους πρόληψης.

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχώς νέα αυστηρά μέτρα με αποκορύφωμα το χτεσινό για τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια. Οι συστάσεις της ΠΟΥ πάντως λένε ότι τα μέτρα απομόνωσης από μόνα τους δεν είναι αρκετά αλλά πρέπει να υπάρχει και επάρκεια σε αντιδραστήρια για τα τεστ του κορωνοϊού ώστε με μαζικούς και εντατικούς ελέγχους να εντοπιστούν τα κρούσματα και οι επαφές τους για να έχουμε ολοκληρωμένη προσέγγιση της επιδημίας.

             Πρέπει τα νοσοκομεία να εφοδιαστούν με υλικά για την ασφάλεια του προσωπικού και τεχνολογικό εξοπλισμό για την περίθαλψη των ασθενών. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται στην χώρα μας στον βαθμό που πρέπει λόγω της συνειδητής αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.

           Η αναστολή της δήλωσης των υπερωριών και των ωρών εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ, η δυνατότητα παροχής εργασίας εξ αποστάσεως, η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας μέρους η ολοκλήρου του προσωπικού για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, η δυνατότητα μη καταβολής έγκαιρα του δώρου του Πάσχα κλπ. πρέπει να μην χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

            Ειδικά στον χώρο του φαρμάκου, στο Παραφάρμακο και στα συναφή επαγγέλματα δεν υπάρχει λόγος εξάντλησης της έκτακτης Νομοθεσίας όσον αφορά τις παροχές προς τον εργαζόμενο. Καλούμε τις Εταιρείες να σταθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης να στηρίξουν αυτούς που  συντελούν στην κερδοφορία τους και δίνουν καθημερινά την μάχη με κίνδυνο των ίδιων και των οικογενειών τους, να μην λείψουν τα φάρμακα από τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.  Η εφαρμογή της τηλεργασίας  στο πλαίσιο μέτρων για την προστασία των εργαζομένων αλλά και της δημόσιας υγείας να μην δημιουργήσουν ένα ασαφές περιβάλλον για την επόμενη ημέρα στην ιατρική ενημέρωση  και κατ’ επέκταση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.  Αν κάτι έχει αποδειχθεί το τελευταίο δεκαήμερο είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας.

           Ευχαριστούμε τους Συλλόγους Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων που προγραμματίζουν δράσεις στήριξης των αδυνάτων και συμπαράστασης στους γιατρούς και φαρμακοποιούς που εκτίθενται. Τα επιχειρησιακά Σωματεία που καθημερινά δίνουν την μάχη για την υγιεινή και ασφάλεια των απασχολούμενων στα εργοστάσια. Τους απλούς συναδέλφους που έσπευσαν να επικοινωνήσουν και να μας ενημερώσουν για κάθε παραβίαση της εργατικής Νομοθεσίας.

            Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Ας πειθαρχήσουμε στους κανόνες αφού αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον αλλά ας μην περιχαρακωθούμε στην ιδιωτικότητα μας. Ας προκύψουν από αυτήν την εμπειρία νέες μορφές οργάνωσης και συλλογικής δράσης.

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ !

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνημμένα αρχεία:
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ