Menu
A+ A A-

Δελτίο Τύπου 20/01/2021: Συνάντηση της ΠΟΙΕΦΣΕΚ με την Τομεάρχη Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

  • Διαβάστηκε: 716 φορές

Λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΑΡ ΠΡΩΤ : 923                                                                AΘΗΝΑ, 20/01/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της ΠΟΙΕΦΣΕΚ με την Τομεάρχη Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Χτες Τρίτη 19 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε με την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή του μέλους του ΔΣ της ΓΣΕΕ Νίκου Φωτόπουλου και εκπροσώπων του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του ασφαλιστικού μας Ταμείου, συνταξιοδοτικά προβλήματα των Φαρμακοϋπαλλήλων και οι αγωγές έξωσης που η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ έχει καταθέσει ενάντια στις συνδικαλιστικές Οργανώσεις του κλάδου από τα Γραφεία τους στην Χαλκοκονδύλη 56.

Οι επαφές θα συνεχιστούν ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσης και στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Για οτιδήποτε νεότερο θα εκδοθεί ανακοίνωση.

ü  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ!

ü  NΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΕΞΩΣΗΣ ΤΩΡΑ!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου της ΠΟΙΕΦΣΕΚ 2-8-2018

  • Διαβάστηκε: 1878 φορές

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

            Ο προηγούμενος μήνας δεν έκλεισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την χώρα και τους εργαζόμενους. Ακόμα ψάχνουμε τους νεκρούς μας από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική… Πέρα από την οδύνη για τις καταστροφές και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι Σωματεία – Μέλη της Ομοσπονδίας μας κινητοποιήθηκαν για έμπρακτη συμπαράσταση στους πληγέντες. Πολλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες συγκέντρωσαν τα απαραίτητα σκευάσματα και το υγειονομικό υλικό που τους ζητήθηκε τόσο από τους Δήμους όσο και από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή την στιγμή οι ελλείψεις αφορούν κυρίως κλινοσκεπάσματα (μαξιλάρια, κουβέρτες, σεντόνια κ.τ.λ.) και διαθεσιμότητες για εθελοντική δουλειά. Καλείται όποιος συνάδελφος θέλει να συνεισφέρει, να προσκομίζει αυτά τα είδη στα γραφεία μας Χαλκοκονδύλη 56, ισόγειο στο θυρωρείο ώστε να προωθηθούν μέσω της Ομοσπονδίας. Για εθελοντική προσφορά - αν είναι κάποιος διαθέσιμος - ας επικοινωνήσει τα στοιχεία του στο τηλεφωνικό κέντρο της ΠΟΙΕΦΣΕΚ 2105235331.

            Σε ότι αφορά τα εργασιακά μας τώρα, η ρευστότητα στην αγορά εργασίας με απολύσεις και αναδιαρθρώσεις συνεχίστηκε και μέσα στον Ιούλιο. Τα clow-back, τα rebate (τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης), οι μειώσεις τιμών, τα χαράτσια στα νέο-εισαγόμενα φάρμακα δεν αποθαρρύνουν μόνο την ανάπτυξη και ευνοούν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες αλλά εμποδίζουν και την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες προς ζημία της δημόσιας υγείας.

            Οι παρεμβάσεις μας στις εταιρίες που απολύουν, περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και εντατικοποιούν την εργασία με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών εργατικών ατυχημάτων συνεχίστηκαν και τον μήνα που πέρασε.

            Επίσης στις 26/7/2018 πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας και στην διαπραγματευτική ομάδα του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ για την Ενιαία ΣΣΕ Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων. Δεσμεύτηκαν να παραδώσουν – γραπτά – τις θέσεις τους μέσα στον Σεπτέμβρη πάνω στο σύνολο των θεσμικών ζητημάτων που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις.

            Σε πείσμα των εργοδοτικών για τους οποίους δεν φταίνε οι εργοδότες ούτε η κυβέρνηση που δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο αλλά η ΠΟΙΕΦΣΕΚ (!!!) ….. για το ότι δεν υπογράφονται ΣΣΕ , εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην άποψη:

  • Αν δεν επανέλθουν όλες οι βασικές αρχές που διέπουν εδώ και χρόνια το πλαίσιο των ΣΣΕ και βέβαια η επεκτασιμότητα στην εφαρμογή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις , η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και δεν επέλθουν αλλαγές στην διαδικασία της διαμεσολάβησης – διαιτησίας δεν θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα. Κανένας εργοδότης δεν θα δεσμευτεί με την υπογραφή του να επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα όταν μπορεί να συνεχίσει και χωρίς αυτά!
  • Γι’ αυτό και ο αγώνας μας είναι τόσο απέναντι στην κυβερνητική πρακτική όσο και στην εργοδοσία. Θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Αποκορύφωμα θα είναι η προκήρυξη απεργίας του κλάδου που αποτελεί το έσχατο όπλο αλλά και δέσμευση από το τελευταίο μας συνέδριο να το χρησιμοποιήσουμε.

ü  Για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων !

ü  Για την Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ιατρικών Επισκεπτών – Φαρμακοϋπαλλήλων !

ü  Για την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των εργολάβων στους εργασιακούς χώρους !

ü  Για να σταματήσουν οι απολύσεις στο Φάρμακο που συνεχίζονται!

ü  Για να μην φορολογούνται οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι για την χρήση περιουσιακών στοιχείων που δεν τους ανήκουν (αυτοκίνητα, κινητά).

ü  Για να σταματήσουν οι αυθαίρετες απαγορεύσεις και να διασφαλιστεί το συνταγματικό δικαίωμα των Ιατρικών Επισκεπτών για πρόσβαση στον εργασιακό τους χώρο με την επαγγελματική ταυτότητα που εκδίδει η ΠΟΙΕΦΣΕΚ μέσω της αναγνώρισης της ιδιότητας τους ως επαγγελματίες υγείας.

ü  Για ένα πραγματικά αυτόνομο – αυτοδιοικούμενο ΤΕΑΥΦΕ με δημοκρατική λειτουργία που να εξυπηρετεί τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

ü  Για ένα επικουρικό Ταμείο με ενοποιημένους τους κλάδους Σύνταξης και Πρόνοιας!

  

           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνημμένα αρχεία:

Για τις απολύσεις στην Φαρμακευτικά αγορά και το τελευταίο μπαράζ απολύσεων στον χώρο μας

  • Διαβάστηκε: 1155 φορές

     Για άλλη μια φορά τον τελευταίο καιρό αποδεικνύεται ότι η κερδοφορία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για να εξακολουθήσει να υπάρχει παρά τις δραματικές περικοπές που επιβάλει η Κυβέρνηση στην Υγειονομική και Φαρμακευτική Περίθαλψη χρειάζεται «αίμα», που καλούνται να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια οι εργαζόμενοι με δεκάδες απολύσεις!!

             «Η φτώχεια μπορεί να φέρνει γκρίνια» (και όχι μόνον), αλλά τα κέρδη πρέπει να έλθουν και οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν. Εύκολος τρόπος η συρρίκνωση του εργατικού κόστους. Για αυτό και οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις προσχωρούν σε αναδιαρθρώσεις σε όλο τον κόσμο πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. 

            Στη χώρα μας η ROCHE σέρνει πρώτη τον χορό! Έκτος από την υπόθεση με το αίτημα για απόσυρση του νέου ογκολογικού φαρμάκου της για το μεταστατικό μελάνωμα – γιατί δεν την συμφέρει οικονομικά -  βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία συρρίκνωσης από το 2010 και πρόσφατα ανακοίνωσε το νέο της οργανωτικό μοντέλο που θα κοστίσει θέσεις εργασίας από πολλούς συνάδελφους μας. 

          Παρόμοια η MSD κατάργησε το εμπορικό της τμήμα ( 8 θέσεις εργασίας ) και με την ευκαιρία και της απώλειας της «πατέντας» στα ΚΡΔ της σκευάσματα προχωρεί πανευρωπαϊκά (και στην χώρα μας ) σε επιπλέον μειώσεις προσωπικού. 

            Η δε GALDERMA ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Ελλάδα.

        Μια φαρμακευτική αγορά που από το 2015 φαινομενικά είχε δείξει να ισορροπεί, βρίσκεται πάλι σε αναστάτωση και εξαιτίας της καθαρά εισπρακτικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης στο ΦΑΡΜΑΚΟ !!!

            Ο συνδυασμός λοιπόν των κυβερνητικών επιλογών με την εμμονική προσήλωση των εταιρειών στην χωρίς όρια «κερδοφορία» οδηγεί στη τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε.

            Αποτέλεσμα είναι να  έχουμε απολύσεις σε Πολυεθνικές γενοσήμων και σε Ελληνικές εμπορικές φαρμακευτικές (WINMEDICA),  την ίδια στιγμή που η  VERRISFIELD διέλυσε το τμήμα πωλήσεων και προχωρεί σε συνεργασίες με αντιπροσώπους αφήνοντας 17 στην ανεργία. 

            Παράλληλα σε  Εταιρείες που έχουν τμήματα παραγωγής έχουμε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα εργοστάσια, υπερεργασία με παραβίαση του οκτάωρου κλπ. 

            Οι συνεργασίες Πολυεθνικών με Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες για την προώθηση «ώριμων» ή και νέων προϊόντων θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης μιας και οι «ντόπιες» έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την επικοινωνία και επαφή με τους ΕΥ. Το ζήτημα όμως είναι η χρονική διάρκεια των συμβάσεων που υπογράφονται (GSK – BIOAXESS) καθώς και οι αμοιβές-μισθοί. Οι συνάδελφοι που προσλαμβάνονται υπογράφουν συμβάσεις «αορίστου» και όχι ορισμένου χρόνου. Πολλοί από αυτούς έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενη εργασία τους. Το σταμάτημα της συνεργασίας δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα και δεν μπορεί η Πολυεθνική να κάνει ότι δεν το βλέπει και να απεκδύεται των ευθυνών της σαν σύγχρονος «Πόντιος Πιλάτος».

            Για μας, για την ΠΟΙΕΦΣΕΚ δεν υπάρχουν διλήμματα. Δεν θα αποτελέσουν οι εργαζόμενοι τον σάκο του μποξ στην αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Φαρμακοβιομηχανίας. Την φοροεισπρακτική πολιτική την έχουμε ζήσει στο πετσί μας με την απώλεια άνω του ενός μισθού με την φορολόγηση και της απλής χρήσης των Εταιρικών Αυτοκίνητων όπου το βάρος της αντιπαράθεσης σήκωσε μόνο η Ομοσπονδία μας για λογαριασμό πάνω από 100.000 εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα! 

            Σε όλα αυτά αν  προσθέσουμε τις υπεκφυγές του Υπουργείου Υγείας  στις επαφές για την απρόσκοπτη είσοδο των Ιατρικών Επισκεπτών στους εργασιακούς τους χώρους, την παραπομπή στο αόριστο μέλλον των συζητήσεων για την ένταξη του επαγγέλματος μας στα επαγγέλματα Υγείας, το ΜΗΤΡΩΟ, την απόκτηση κωδικού Ιατρικού Επισκέπτη στον ΟΑΕΔ κλπ τότε έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα μιας ζοφερής πραγματικότητας…

            Από την άλλη πλευρά ο χώρος είναι 5 χρόνια χωρίς Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και 8 χρόνια για τους φαρμακοϋπαλλήλους – φαρμακεργάτες παρότι ειδικά για τους Ιατρικούς Επισκέπτες έχει υπάρξει συμφωνία εδώ και καιρό και υποτίθεται ότι απέμενε μόνο η κωδικοποίηση και η αποτύπωση της συμφωνίας σε ένα κείμενο. 

            Στην τελευταία ΕΕ της Ομοσπονδίας μας την Δευτέρα 27.11 αποφασίσαμε σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων τόσο προς την πλευρά της Κυβέρνησης όσο και απέναντι στην εργοδοσία . 

            Για την επιτυχία του αγώνα μας η ΕΝΟΤΗΤΑ στη δράση είναι ο καθοριστικός παράγοντας…

            Όλοι μαζί μπορούμε…

- ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ…ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ !!

- ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ !

- ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΣΣΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ !

- ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ !

- ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ !

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ