Menu
A+ A A-

Νέα

Άρθρο Τάσου Γιαννόπουλου 17/4/2020

 • Διαβάστηκε: 65 φορές

Φάρμακο: Αυξημένα κέρδη, μειωμένα δικαιώματα

Του Τάσου Γιαννόπουλου

https://left.gr/news/farmako-ayximena-kerdi-meiomena-dikaiomata?fbclid=IwAR1owHTCrkbywSNy65kPtsYVjnVShM1OrAX7UVRpIYYhq1xuBZR4dNG1wsM

«Ο φόβος των εργαζόμενων είναι ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται έτσι ενώ είναι κερδοφόρες, η επόμενη ημέρα μπορεί να ξημερώσει ακόμα πιο επώδυνη για όλους μας» - Αναδημοσίευση από την Εποχή που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 18 Απριλίου

arthro.Tasou.Giannopoulou 17 4 2020

Στην εποχή του κορωνοϊού έξω από τα φαρμακεία οι ουρές είναι μεγάλες. Οι συναλλαγές γίνονται συνήθως από το παραθυράκι στην είσοδο, ώστε οι άνθρωποι να κινδυνεύουν όσο το δυνατόν λιγότερο να εκτεθούν στον ιό. Σε άλλα φαρμακεία έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά τζάμια στο εσωτερικό μπροστά από τον πάγκο. «Μέχρι 2 άνθρωποι να εισέρχονται για την προστασία όλων μας», η αυστηρή προειδοποίηση στην είσοδο.

Τα φαρμακεία είναι χώροι αιχμής, καθώς σε αυτά στρέφονται καθημερινά οι πολίτες για τα φάρμακά τους, αλλά και, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, για συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και ό,τι άλλο μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.

«Η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, “πήζουμε”, κατά το κοινώς λεγόμενο, στην δουλειά καθημερινά», λένε στην «Εποχή» εργαζόμενοι/ες σε φαρμακεία, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται τον χαρακτήρα της επιχείρησης (οικογενειακή, με στενή διαπροσωπική σχέση με τον υπάλληλο) για να αυξήσουν την ένταση της δουλειάς και να αρνηθούν άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους/ες που τις δικαιούνται.

Οι εργαζόμενοι των φαρμακείων βρίσκονται στη μπροστινή θέση μίας αλυσίδας που ξεκινάει από τα εργοστάσια, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και φτάνει μέχρι τους ιατρικούς επισκέπτες και τους εργαζόμενους στο παραφάρμακο – καλλυντικό.

Ο κλάδος πάει «τρένο» αυτήν την περίοδο, το ίδιο και οι εξαγωγές, οι τζίροι και η κερδοφορία, λένε χαρακτηριστικά όλοι/ες όσοι/ες μίλησαν στην «Εποχή». Τι γίνεται, όμως, στα πίσω «βαγόνια»;

Εντατικοποίηση, αναστολές συμβάσεων, απολύσεις

«Οι επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων σε γενικές γραμμές παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των εργαζομένων από την έκθεση στον ιό, αφού σε αντίθετη περίπτωση το κόστος από τη διακοπή της λειτουργίας τους, αν υπάρξει κρούσμα, θα είναι τεράστιο σε μία περίοδο που παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων και κέρδη», τονίζει στην «Εποχή» ο Σταύρος Νουχάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων (ΠΟΙΕΦΣΕΚ).

Την ίδια όμως στιγμή, αναφέρει ο Στ. Νουχάκης, οι επιχειρήσεις εντατικοποιούν την εργασία στα εργοστάσια, όπου οι συνθήκες έχουν καταστεί πολύ δύσκολες για το σύνολο των εργαζόμενων. Επίσης καταγγέλλει ότι «σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις έγιναν ακόμα και απολύσεις ιατρικών επισκεπτών, ενώ για τους φαρμακοϋπαλλήλους και τα τμήματα πωλήσεων, η «δουλειά από το σπίτι», μέσω της τηλεργασίας, γίνεται χωρίς κανόνες και ωράρια.

«Ο φόβος των εργαζόμενων είναι ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται έτσι ενώ είναι κερδοφόρες, η επόμενη ημέρα μπορεί να ξημερώσει ακόμα πιο επώδυνη για όλους μας. Είναι φανερό ότι θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τα προσωρινά μέτρα σε μόνιμα, συρρικνώνοντας τα τμήματα πωλήσεων, προχωρώντας σε ατομικές συμβάσεις και εντατικοποιώντας την εργασία, ειδικά στις μονάδες παραγωγής», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΙΕΦΣΕΚ.

Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ESTEE LAUDER HELLAS και μέλος της ΕΕ της ΠΟΙΕΦΣΕΚ, Νατάσα Κατρανίδου, καταγγέλλει επίσης ότι κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα παραφάρμακα και καλλυντικά προχώρησαν σε αναστολή των συμβάσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έδωσε η κυβέρνηση στους εργοδότες. Αν και έχουν τεράστιους τζίρους και κέρδη, καθώς πουλάνε προϊόντα και μέσω διαδικτύου, επωφελούνται από το γεγονός ότι πλήττονται έμμεσα, λόγω του κλεισίματος καταστημάτων μέσω των οποίων διοχέτευαν τα προϊόντα τους (Hondos Center και άλλα πολυκαταστήματα).

Τα αυτονόητα, αντικείμενο διεκδίκησης

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Στ. Νουχάκη, η πίεση στους εργαζόμενους να πάρουν αυτή την περίοδο την κανονική τους άδεια «έχει πάρει μαζικό χαρακτήρα», ενώ πολλοί εργαζόμενοι συνάντησαν εμπόδια όταν αιτήθηκαν την άδεια ειδικού σκοπού.

Κάποιες επιχειρήσεις αξιοποίησαν ένα παραθυράκι, την κατάργηση του οποίου ζητάει η ΠΟΙΕΦΣΕΚ: με βάση το άρθρο 16 της ΠΝΠ για τον κορωνοϊό, η διοίκηση της επιχείρησης μπορεί να αρνηθεί με αιτιολογημένη απόφαση την χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων (μεταξύ αυτών και του φαρμάκου).

Ένα σοβαρό κρούσμα αναλγησίας αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στη FAMAR (έχει 4 εργοστάσια και δύο κέντρα διανομής, στα οποία έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η ένταση της εργασίας), από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου.

Όπως περιγράφει στην «Εποχή» ο Στέφανος Παπαθεοχάρης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΙΕΦΣΕΚ: «ενώ αρχικά ζήτησαν χαρτί από τον προσωπικό τους γιατρό για όσους εργαζόμενους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ώστε οι τελευταίοι να μείνουν σπίτι, τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε μία προσπάθεια να “ξεσκονίσει” τα χαρτιά των εργαζόμενων αυτών ο γιατρός εργασίας. Ακούσαμε το πρωτοφανές, ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν μόνο οι καρκινοπαθείς και όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων -όλοι οι υπόλοιποι θα κινδύνευαν με επιστροφή στην εργασία τους (σε κάποιους ήδη ζητήθηκε!), αν δεν παρέμβαινε το σωματείο».

Κατά τα άλλα, αναφέρει ο Στ. Παπαθεοχάρης, εφαρμόζεται η τηλεργασία για τη συντριπτική πλειονότητα όσων δουλεύουν στα γραφεία και δεν υπήρξε ιδιαίτερο ζήτημα ως προς την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που ζητήθηκαν από το υπουργείο για τους εργαζόμενους. «Παραφωνίες υπήρξαν κυρίως σε τοπικό τμήμα, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η ανταπόκριση της εταιρείας στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους είναι καλή», λέει ο Στ. Παπαθεοχάρης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει καθιερωθεί και θερμομέτρηση σε εργαζόμενους και σε όσους εισέρχονται στους χώρους της εταιρείας. Από την αρχή των μέτρων τηρήθηκε ο κανόνας του 50% πληρότητας στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργαζόμενους, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες εταιρείες, όπως καταγγέλλεται στην Ομοσπονδία.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε πολλές εταιρείες, κυρίως σε αυτές που δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που, ενώ δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν κάνουν χρήση λόγω φόβου να «μην μπουν στο μάτι» της εργοδοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί παρενθετικά, με φόντο και την πρόσφατη πρόταση του ΣΕΒ για γενικευμένη εργολαβοποίηση στην αγορά εργασίας (βλέπε αναλυτικά: Δόγμα ΣΕΒ: Ενοικιαζόμενοι παντού, με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, Left.gr, 14/4/20), στην FAMAR ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων 10 – 15%) εργάζεται μέσω εργολαβικών εταιρειών (Adecco και Icap), οι οποίες απλά προσλαμβάνουν εργαζόμενους που η ίδια η φαρμακευτική έχει εκπαιδεύσει και απασχολεί επί χρόνια.

«Μαθαίνουμε επίσης ότι η ONEPHARMA στο Σχηματάρι φαίνεται να αδιαφορεί για εφαρμογή προστατευτικών μέτρων (υπάρχει σχετική ανακοίνωση από το κλαδικό σωματείο της περιοχής), ενώ υπάρχουν εταιρείες που ζητάνε από τις ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των αδειών ασθενείας ή στους εργαζόμενους γονείς που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού να κάνουν χρήση των κανονικών αδειών τους, όπως κάνει για παράδειγμα η ΦΑΡΜΑΤΕΝ», υπογραμμίζει ο Στ. Παπαθεοχάρης.

Ο ίδιος αναφέρει μία παράλληλη εξέλιξη, χαρακτηριστική της περίφημης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», την οποία επιδεικνύουν οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι: η «Sanofi» φαίνεται ότι οδηγεί σε λουκέτο το εργοστάσιο της FAMAR στη Λιόν, παρότι είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που κατασκευάζει το φάρμακο με τη δραστική ουσία χλωροκίνη. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, ένα παράγωγο της χλωροκίνης υπάρχει πιθανότητα να θεραπεύει αποτελεσματικά τον COVID-19.

Σοβαρές καταγγελίες φτάνουν στην «Εποχή» και από εργαζόμενους άλλων εταιρειών παραγωγής φαρμάκων από την Πάτρα ότι μέτρα προστασίας λήφθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο όταν κάποιοι εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα και μπήκαν σε καραντίνα, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Ομοσπονδίας για να δοθούν και εκεί οι άδειες ειδικού σκοπού.

«Να στηρίξουν αυτούς που συντελούν στη κερδοφορία τους»

«Δεδομένου ότι οι φαρμακευτικές δεν ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται, ούτε σε αυτές που έκλεισαν κατόπιν εντολής του κράτους, οφείλουν να εφαρμόζουν την προ-κορωνοϊού εργατική νομοθεσία και να σέβονται το δικαίωμα των εργαζόμενων για την προστασία της υγείας τους», επαναλαμβάνει ο Στ. Νουχάκης, υπενθυμίζοντας ακόμη ότι και η τηλεργασία διέπεται από νόμους και δεν μπορεί να συνιστά όχημα ξεχειλώματος του ωραρίου.

«Ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, στο παραφάρμακο και στα συναφή επαγγέλματα δεν υπάρχει λόγος εξάντλησης της έκτακτης νομοθεσίας», σχολιάζει, καλώντας τις εταιρείες του κλάδου «να σταθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης να στηρίξουν αυτούς που συντελούν στην κερδοφορία τους και δίνουν καθημερινά την μάχη με κίνδυνο των ίδιων και των οικογενειών τους, ώστε να μην λείψουν τα φάρμακα από τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη».

O κ. Σταύρος Νουχάκης κλείνει επισημαίνοντας ότι η παρούσα υγειονομική κρίση μάς υπενθυμίζει την ανάγκη προάσπισης του εθνικού συστήματος υγείας. «Όσοι είχαν αναλάβει εργολαβικά την προηγούμενη περίοδο να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ στην υγεία, αναγκάζονται πλέον να σιωπήσουν», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΙΕΦΣΕΚ.

Συνημμένα αρχεία:

Υπ.Εργασίας: Πρόγραμμα Στήριξης Επιστημόνων - Ελ. Επαγγελματιών, Πληττόμενων από τον COVID-19

 • Διαβάστηκε: 49 φορές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19

(επισυνάπτεται)

Συνημμένα αρχεία:

ΕΚΑ - Δελτίο Τύπου 24/10/2019

 • Διαβάστηκε: 92 φορές

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 918 ■

Web Site: www.eka.org.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αρ. Πρωτ.: 8889                                                     Αθήνα, 24/10/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταδικάζει τις μαζικές απολύσεις προσωπικού που πραγματοποιούν ή απειλούν ότι θα πραγματοποιήσουν πολυεθνικές εταιρίες στο χώρο του Φαρμάκου, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων – Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων.

Σύμφωνα με την ΠΟΙΕΦ – ΣΕΚ, κραυγαλέα είναι η περίπτωση της πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκου Angelini που σήμερα με την νομική φόρμουλα της «εθελούσιας εξόδου» δείχνει την έξοδο στο 65% του προσωπικού της! Η πράξη αυτή σε συνδυασμό με δηλώσεις στελεχών της Φαρμακοβιομηχανίας περί «μειώσεων θέσεων εργασίας στο φάρμακο από 14 - 43%» ακυρώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί ανάπτυξης και επενδύσεων στο Φάρμακο.

Καλούμε την κυβέρνηση, τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους.

Το Δ.Σ.

Συνημμένα αρχεία:

ΓΣΕΕ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ / ΥΠΟΛΟΓΙΜΟΣ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 • Διαβάστηκε: 190 φορές

ΓΣΕΕ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

16/7/19

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΛΟΓΙΜΟΣ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Εξαιτίας της πληθώρας ερωτημάτων και καταγγελιών που λαμβάνει η ΓΣΕΕ, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) προβαίνει σε διευκρινήσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΟNLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

       Για πλήρη απασχόληση

https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία:

https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Α. Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που αφορούν στην ετήσια άδεια των εργαζομένων είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από τις σχετικές αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

Β. ΧΡΟΝΟΣ  ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

 • Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.
 • Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
 • Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους, που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.
 • Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αφορά.

Γ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

 • Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος.
 • Ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του.
 • Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του. Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.
 • Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).
 • Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).
 • Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).
 • Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).
 • Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας)

Δ. ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

 • Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος ανάλογα με την προϋπηρεσία του.
 • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς την ετήσια άδεια των εργαζομένων και το επίδομα αδείας αυτοί υπερισχύουν.
 • Όλα τα στοιχεία που αφορούν στη χορήγηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων καταχωρούνται υποχρεωτικά από τον εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της υποβολής του Εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας).
 • Στο Έντυπο Ε11 καταχωρίζονται τον Ιανουάριο κάθε έτους τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

 • Επιτρέπεται κατ` εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.
 • Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη, ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.
 • Ειδικά, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.
 • Επισημαίνεται ότι η αίτηση αυτή του εργαζόμενου, καθώς και η απόφαση του εργοδότη, αν και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, ωστόσο διατηρούνται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και οφείλουν να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.

Ε. ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

 • Το επίδομα αδείας κατοχυρώθηκε περαιτέρω με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας , το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

Το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει , διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας».

§ Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Συνημμένα αρχεία:
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ