Menu
A+ A A-

Νέα

Προς Υφυπουργό Υγείας: Ένταξη των Ιατρικών Επισκεπτών σε πρωτόκολλα υγειονομικού ελέγχου των επαγγελματιών υγείας. Σχετικά : ΦΕΚ 3611/29.08.2020

  • Διαβάστηκε: 98 φορές

Λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΑΡ ΠΡΩΤ : 862                                                                                                   AΘΗΝΑ, 7/9/2020

ΑΠΟ : ΔΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ.

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Υγείας

Βασίλη Κοντοζαμάνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εργασίας, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Σύνδεσμο Αντιπροσώπων φαρμακευτικών ειδών και ειδικοτήτων, PIF.

ΘΕΜΑ: Ένταξη των Ιατρικών Επισκεπτών σε πρωτόκολλα υγειονομικού ελέγχου των επαγγελματιών υγείας. Σχετικά : ΦΕΚ 3611/29.08.2020

            Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

            Σαν Ομοσπονδία έχουμε αποτιμήσει θετικά την έκδοση του ΦΕΚ 3611/29.08.2020 και ειδικότερα την αναφορά ότι «οι Δημόσιες Υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία» (άρθρο 22.2) με αυτονόητη υποχρέωση την λήψη μέτρων προστασίας «εντός Νοσοκομείων, Δημοσίων Υπηρεσιών και χώρων συνάθροισης κοινού» τόσο «από το προσωπικό» όσο και «από τους ασθενείς ή τους επισκέπτες» (άρθρο 22 σελίδα 37058).

            Οι Ιατρικοί Επισκέπτες σαν επαγγελματίες υγείας εργάζονται με σεβασμό τους ασθενείς, κατόπιν συνεννόησης με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και ασφάλειας (μάσκα, γάντια, αντισηπτικό πριν και μετά) και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου. Πάνω σε αυτήν την βάση ζητάμε ως επαγγελματίες Υγείας να είμαστε από τις ομάδες με άμεση προτεραιότητα σε δωρεάν μοριακό έλεγχο (PCR) σήμερα και στον εμβολιασμό anti COVID 19 αύριο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΕ ΦΣΕΚ

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001

Ανακοίνωση ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ 29/7/2020

  • Διαβάστηκε: 87 φορές

ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

29/7/2020

ΑΓΩΓΕΣ ΕΞΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΑΥΦΕ !!!

Άφωνοι έχουμε μείνει (διαβάζοντας και τις σχετικές ανακοινώσεις Ομοσπονδιών και του ΕΚΑ) για την πρόθεση της Διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ να εξώσει τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις που το ΙΔΡΥΣΑΝ, από το κτίριο του Ταμείου στην Οδό Χαλκοκονδύλη. Όταν συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και εργοδότες είχαν συμφωνήσει το 2012 να παραμείνει αυτόνομο ήταν  γιατί τότε έδινε πραγματικά πολύ μεγαλύτερες παροχές από το επικουρικό του Δημοσίου. Αυτή την στιγμή το Ταμείο δίνει χαμηλότερες συντάξεις  και ο κόσμος φυσικά έχει αγανακτήσει.

Οι προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ ήταν: είτε να ενταχτούν και τα δυο Ταμεία (ΤΕΑΥΦΕ και ΤΑΥΦΕ)  σε έναν φορέα  ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και να αυξηθεί κατά πολύ το αποθεματικό, είτε να ενταχτούν και οι φαρμακεργάτες στο ΤΕΑΥΦΕ (ασφαλίζονται στο Δημόσιο) ώστε να διευρυνθεί η αναλογία ασφαλισμένων - συνταξιούχων, είτε να γίνει παράταση της αποθεματοποίησης. Αυτά ήταν τα περίφημα «εναλλακτικά σενάρια» που αν εφαρμόζονταν είτε δεν θα γίνονταν καθόλου μειώσεις είτε αν γίνονταν θα ήταν μικρότερες.

Η Διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ δεν έπεισε ότι είναι ικανή να προωθήσει η να διεκδικήσει αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα την ίδια ημέρα που έμπαιναν τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού (12 Μαρτίου) διάλεξαν να  στείλουν πρόσκληση στην Ομοσπονδία που ΙΔΡΥΣΕ το Ταμείο για να εκκενώσει το κτίριο! Και την ημέρα που άρχισε η άρση τους -τον Ιούνιο- αγωγή εξώσεως!

Ζητάμε από την Διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ να αποσύρει τις αγωγές, να ζητήσει συγνώμη για τις απειλές ενάντια σε συνδικαλιστές από μέλη της - μπροστά σε μέλη της Διοίκησης του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ - και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τις Ομοσπονδίες για μια λύση με σεβασμό στα θεσμικά όργανα των εργαζόμενων οι οποίοι συντηρούν το Ταμείο με τις εισφορές τους!

Θέλουμε να τονίσουμε σε αυτούς που έχουν αναλάβει  εργολαβικά την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλισμένων» σαν δική τους υπόθεση ότι δεν είναι ιδιοκτήτες του Ταμείου! Αξιοποίηση χωρίς πραγματικό και μετρήσιμο όφελος για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει! Αν κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να είναι αρεστοί σε αυτούς που τους ελέγχουν και όχι σε αυτούς που τους εκλέγουν θα διαπιστώσουν σύντομα ότι κάνουν λάθος! 

Το ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ θα στηρίξει τα διωκόμενα από την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ Σωματεία του κλάδου και θα αναδείξει το σκάνδαλο της δίωξης των συνδικαλιστικών Οργανώσεων από τον φυσικό τους χώρο  με κάθε τρόπο. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ !

Συνημμένα αρχεία:

Ανακοίνωση Ένωσης Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ 23/7/2020

  • Διαβάστηκε: 154 φορές

Ένωση Συνταξιούχων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών Ελλάδας (ΕΣΥΦΕΕ)

Αθήνα, 23/7/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,            Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑΥΦΕ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης αποφάσισε να υποβάλει αγωγές εξώσεων από το ιστορικό κτίριο του Ταμείου επί της οδού Χαλκοκονδύλη 56 εις βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου, μεταξύ των οποίων και η Ένωσή μας. Οι αγωγές κοινοποιήθηκαν στις 23/6/2020 και εκδικάζονται στις 8/10/2020 με τον ισχυρισμό ότι με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί καλύτερα το κτίριο.


            Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αντέδρασε άμεσα, αποφασίζοντας κοινή σύσκεψη με τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου, την ΟΕΦΣΕΕ και την ΠΟΙΕ. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑΥΦΕ την Τετάρτη 22/7/2020 στις 14:00. Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ. Μας δέχθηκαν τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και ο Πρόεδρος, κ. Κωστούρος, σε τηλεδιάσκεψη.


            Η αντιμετώπιση που μας επιφύλαξαν, δεν ήταν η πρέπουσα. Η συνάντηση απέβη άκαρπη. Ωστόσο, απαιτήσαμε να αποσύρουν τις αγωγές και να συζητήσουμε σε νέα βάση το θέμα το Σεπτέμβριο του 2020, ζητώντας γραπτή απάντηση στο αίτημά μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνημμένα αρχεία:

Δελτίο Τύπου Εργατικού Κέντρου Αθηνών 23/7/2020

  • Διαβάστηκε: 61 φορές

ΕΚΑ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 918 ■

Web Site: www.eka.org.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αρ. Πρωτ. 1376                                                      Αθήνα, 23/07/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει λάβει γνώση από ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών του κλάδου του Φαρμάκου της πρόθεσης της διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ να εκδιώξει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την Ένωση Συνταξιούχων από τα γραφεία τους με πρόσχημα «την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου».

Για το ΕΚΑ αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας  χωρίς πρακτικό και μετρήσιμο όφελος για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους δεν είναι αξιοποίηση. Η διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ταμείου αλλά υπάλληλος των ασφαλισμένων που το συντηρούν με τις εισφορές τους γι αυτό και πρέπει να υπάρξει διάλογος με τις Ομοσπονδίες. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκλαμβάνει αυτή την ενέργεια ως προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου. Θα συμπαρασταθεί σε κάθε ενέργεια των  Σωματείων που διώκονται  για προάσπιση  των εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Το Δ.Σ.

Συνημμένα αρχεία:

Άρθρο Τάσου Γιαννόπουλου 17/4/2020

  • Διαβάστηκε: 153 φορές

Φάρμακο: Αυξημένα κέρδη, μειωμένα δικαιώματα

Του Τάσου Γιαννόπουλου

https://left.gr/news/farmako-ayximena-kerdi-meiomena-dikaiomata?fbclid=IwAR1owHTCrkbywSNy65kPtsYVjnVShM1OrAX7UVRpIYYhq1xuBZR4dNG1wsM

«Ο φόβος των εργαζόμενων είναι ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται έτσι ενώ είναι κερδοφόρες, η επόμενη ημέρα μπορεί να ξημερώσει ακόμα πιο επώδυνη για όλους μας» - Αναδημοσίευση από την Εποχή που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 18 Απριλίου

arthro.Tasou.Giannopoulou 17 4 2020

Στην εποχή του κορωνοϊού έξω από τα φαρμακεία οι ουρές είναι μεγάλες. Οι συναλλαγές γίνονται συνήθως από το παραθυράκι στην είσοδο, ώστε οι άνθρωποι να κινδυνεύουν όσο το δυνατόν λιγότερο να εκτεθούν στον ιό. Σε άλλα φαρμακεία έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά τζάμια στο εσωτερικό μπροστά από τον πάγκο. «Μέχρι 2 άνθρωποι να εισέρχονται για την προστασία όλων μας», η αυστηρή προειδοποίηση στην είσοδο.

Τα φαρμακεία είναι χώροι αιχμής, καθώς σε αυτά στρέφονται καθημερινά οι πολίτες για τα φάρμακά τους, αλλά και, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, για συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και ό,τι άλλο μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.

«Η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, “πήζουμε”, κατά το κοινώς λεγόμενο, στην δουλειά καθημερινά», λένε στην «Εποχή» εργαζόμενοι/ες σε φαρμακεία, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται τον χαρακτήρα της επιχείρησης (οικογενειακή, με στενή διαπροσωπική σχέση με τον υπάλληλο) για να αυξήσουν την ένταση της δουλειάς και να αρνηθούν άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους/ες που τις δικαιούνται.

Οι εργαζόμενοι των φαρμακείων βρίσκονται στη μπροστινή θέση μίας αλυσίδας που ξεκινάει από τα εργοστάσια, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και φτάνει μέχρι τους ιατρικούς επισκέπτες και τους εργαζόμενους στο παραφάρμακο – καλλυντικό.

Ο κλάδος πάει «τρένο» αυτήν την περίοδο, το ίδιο και οι εξαγωγές, οι τζίροι και η κερδοφορία, λένε χαρακτηριστικά όλοι/ες όσοι/ες μίλησαν στην «Εποχή». Τι γίνεται, όμως, στα πίσω «βαγόνια»;

Εντατικοποίηση, αναστολές συμβάσεων, απολύσεις

«Οι επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων σε γενικές γραμμές παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των εργαζομένων από την έκθεση στον ιό, αφού σε αντίθετη περίπτωση το κόστος από τη διακοπή της λειτουργίας τους, αν υπάρξει κρούσμα, θα είναι τεράστιο σε μία περίοδο που παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων και κέρδη», τονίζει στην «Εποχή» ο Σταύρος Νουχάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων (ΠΟΙΕΦΣΕΚ).

Την ίδια όμως στιγμή, αναφέρει ο Στ. Νουχάκης, οι επιχειρήσεις εντατικοποιούν την εργασία στα εργοστάσια, όπου οι συνθήκες έχουν καταστεί πολύ δύσκολες για το σύνολο των εργαζόμενων. Επίσης καταγγέλλει ότι «σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις έγιναν ακόμα και απολύσεις ιατρικών επισκεπτών, ενώ για τους φαρμακοϋπαλλήλους και τα τμήματα πωλήσεων, η «δουλειά από το σπίτι», μέσω της τηλεργασίας, γίνεται χωρίς κανόνες και ωράρια.

«Ο φόβος των εργαζόμενων είναι ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται έτσι ενώ είναι κερδοφόρες, η επόμενη ημέρα μπορεί να ξημερώσει ακόμα πιο επώδυνη για όλους μας. Είναι φανερό ότι θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τα προσωρινά μέτρα σε μόνιμα, συρρικνώνοντας τα τμήματα πωλήσεων, προχωρώντας σε ατομικές συμβάσεις και εντατικοποιώντας την εργασία, ειδικά στις μονάδες παραγωγής», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΙΕΦΣΕΚ.

Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ESTEE LAUDER HELLAS και μέλος της ΕΕ της ΠΟΙΕΦΣΕΚ, Νατάσα Κατρανίδου, καταγγέλλει επίσης ότι κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα παραφάρμακα και καλλυντικά προχώρησαν σε αναστολή των συμβάσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έδωσε η κυβέρνηση στους εργοδότες. Αν και έχουν τεράστιους τζίρους και κέρδη, καθώς πουλάνε προϊόντα και μέσω διαδικτύου, επωφελούνται από το γεγονός ότι πλήττονται έμμεσα, λόγω του κλεισίματος καταστημάτων μέσω των οποίων διοχέτευαν τα προϊόντα τους (Hondos Center και άλλα πολυκαταστήματα).

Τα αυτονόητα, αντικείμενο διεκδίκησης

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Στ. Νουχάκη, η πίεση στους εργαζόμενους να πάρουν αυτή την περίοδο την κανονική τους άδεια «έχει πάρει μαζικό χαρακτήρα», ενώ πολλοί εργαζόμενοι συνάντησαν εμπόδια όταν αιτήθηκαν την άδεια ειδικού σκοπού.

Κάποιες επιχειρήσεις αξιοποίησαν ένα παραθυράκι, την κατάργηση του οποίου ζητάει η ΠΟΙΕΦΣΕΚ: με βάση το άρθρο 16 της ΠΝΠ για τον κορωνοϊό, η διοίκηση της επιχείρησης μπορεί να αρνηθεί με αιτιολογημένη απόφαση την χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων (μεταξύ αυτών και του φαρμάκου).

Ένα σοβαρό κρούσμα αναλγησίας αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στη FAMAR (έχει 4 εργοστάσια και δύο κέντρα διανομής, στα οποία έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η ένταση της εργασίας), από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου.

Όπως περιγράφει στην «Εποχή» ο Στέφανος Παπαθεοχάρης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΙΕΦΣΕΚ: «ενώ αρχικά ζήτησαν χαρτί από τον προσωπικό τους γιατρό για όσους εργαζόμενους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ώστε οι τελευταίοι να μείνουν σπίτι, τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε μία προσπάθεια να “ξεσκονίσει” τα χαρτιά των εργαζόμενων αυτών ο γιατρός εργασίας. Ακούσαμε το πρωτοφανές, ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν μόνο οι καρκινοπαθείς και όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων -όλοι οι υπόλοιποι θα κινδύνευαν με επιστροφή στην εργασία τους (σε κάποιους ήδη ζητήθηκε!), αν δεν παρέμβαινε το σωματείο».

Κατά τα άλλα, αναφέρει ο Στ. Παπαθεοχάρης, εφαρμόζεται η τηλεργασία για τη συντριπτική πλειονότητα όσων δουλεύουν στα γραφεία και δεν υπήρξε ιδιαίτερο ζήτημα ως προς την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που ζητήθηκαν από το υπουργείο για τους εργαζόμενους. «Παραφωνίες υπήρξαν κυρίως σε τοπικό τμήμα, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η ανταπόκριση της εταιρείας στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους είναι καλή», λέει ο Στ. Παπαθεοχάρης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει καθιερωθεί και θερμομέτρηση σε εργαζόμενους και σε όσους εισέρχονται στους χώρους της εταιρείας. Από την αρχή των μέτρων τηρήθηκε ο κανόνας του 50% πληρότητας στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργαζόμενους, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες εταιρείες, όπως καταγγέλλεται στην Ομοσπονδία.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε πολλές εταιρείες, κυρίως σε αυτές που δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που, ενώ δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν κάνουν χρήση λόγω φόβου να «μην μπουν στο μάτι» της εργοδοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί παρενθετικά, με φόντο και την πρόσφατη πρόταση του ΣΕΒ για γενικευμένη εργολαβοποίηση στην αγορά εργασίας (βλέπε αναλυτικά: Δόγμα ΣΕΒ: Ενοικιαζόμενοι παντού, με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, Left.gr, 14/4/20), στην FAMAR ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων 10 – 15%) εργάζεται μέσω εργολαβικών εταιρειών (Adecco και Icap), οι οποίες απλά προσλαμβάνουν εργαζόμενους που η ίδια η φαρμακευτική έχει εκπαιδεύσει και απασχολεί επί χρόνια.

«Μαθαίνουμε επίσης ότι η ONEPHARMA στο Σχηματάρι φαίνεται να αδιαφορεί για εφαρμογή προστατευτικών μέτρων (υπάρχει σχετική ανακοίνωση από το κλαδικό σωματείο της περιοχής), ενώ υπάρχουν εταιρείες που ζητάνε από τις ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των αδειών ασθενείας ή στους εργαζόμενους γονείς που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού να κάνουν χρήση των κανονικών αδειών τους, όπως κάνει για παράδειγμα η ΦΑΡΜΑΤΕΝ», υπογραμμίζει ο Στ. Παπαθεοχάρης.

Ο ίδιος αναφέρει μία παράλληλη εξέλιξη, χαρακτηριστική της περίφημης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», την οποία επιδεικνύουν οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι: η «Sanofi» φαίνεται ότι οδηγεί σε λουκέτο το εργοστάσιο της FAMAR στη Λιόν, παρότι είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που κατασκευάζει το φάρμακο με τη δραστική ουσία χλωροκίνη. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, ένα παράγωγο της χλωροκίνης υπάρχει πιθανότητα να θεραπεύει αποτελεσματικά τον COVID-19.

Σοβαρές καταγγελίες φτάνουν στην «Εποχή» και από εργαζόμενους άλλων εταιρειών παραγωγής φαρμάκων από την Πάτρα ότι μέτρα προστασίας λήφθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο όταν κάποιοι εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα και μπήκαν σε καραντίνα, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Ομοσπονδίας για να δοθούν και εκεί οι άδειες ειδικού σκοπού.

«Να στηρίξουν αυτούς που συντελούν στη κερδοφορία τους»

«Δεδομένου ότι οι φαρμακευτικές δεν ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται, ούτε σε αυτές που έκλεισαν κατόπιν εντολής του κράτους, οφείλουν να εφαρμόζουν την προ-κορωνοϊού εργατική νομοθεσία και να σέβονται το δικαίωμα των εργαζόμενων για την προστασία της υγείας τους», επαναλαμβάνει ο Στ. Νουχάκης, υπενθυμίζοντας ακόμη ότι και η τηλεργασία διέπεται από νόμους και δεν μπορεί να συνιστά όχημα ξεχειλώματος του ωραρίου.

«Ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, στο παραφάρμακο και στα συναφή επαγγέλματα δεν υπάρχει λόγος εξάντλησης της έκτακτης νομοθεσίας», σχολιάζει, καλώντας τις εταιρείες του κλάδου «να σταθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης να στηρίξουν αυτούς που συντελούν στην κερδοφορία τους και δίνουν καθημερινά την μάχη με κίνδυνο των ίδιων και των οικογενειών τους, ώστε να μην λείψουν τα φάρμακα από τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη».

O κ. Σταύρος Νουχάκης κλείνει επισημαίνοντας ότι η παρούσα υγειονομική κρίση μάς υπενθυμίζει την ανάγκη προάσπισης του εθνικού συστήματος υγείας. «Όσοι είχαν αναλάβει εργολαβικά την προηγούμενη περίοδο να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ στην υγεία, αναγκάζονται πλέον να σιωπήσουν», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΙΕΦΣΕΚ.

Συνημμένα αρχεία:

Υπ.Εργασίας: Πρόγραμμα Στήριξης Επιστημόνων - Ελ. Επαγγελματιών, Πληττόμενων από τον COVID-19

  • Διαβάστηκε: 110 φορές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19

(επισυνάπτεται)

Συνημμένα αρχεία:
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ