Menu
A+ A A-

Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6/9/2021: Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ & ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

  • Διαβάστηκε: 67 φορές

ΑΡ. ΠΡΩΤ : 1019                                                                                       AΘΗΝΑ, 6/9/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ & ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

            Την Τρίτη 31 Αυγούστου έγινε συνάντηση στα γραφεία του ΣΦΕΕ ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Συνδέσμου και της ΠΟΙΕΦΣΕΚ. Την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, ο κλάδος έχει επιδείξει αξιοσημείωτα υπεύθυνη στάση.

            Απ’ την αρχή πιστεύοντας ότι τα εμβόλια αποτελούν σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της πανδημίας ζητήσαμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όλων (Ιατρικών Επισκεπτών, Φαρμακοϋπαλλήλων, εργαζόμενων στην παραγωγή και την προμήθεια φαρμακευτικού και παραφαρμακευτικού υλικού).

            Σήμερα, έχοντας πετύχει ποσοστό εμβολιασμού υψηλότερο του εθνικού μέσου ορού, αντίστοιχο αυτού των υγειονομικών και τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, δικαιώνουμε την επιλογή να προτάξουμε στις διεκδικήσεις μας την ένταξη των Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων στα επαγγέλματα υγείας. Αντ’ αυτού βλέπουμε απαγορεύσεις, αναστολές εργασίας, απειλές, απολύσεις.

            Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, με τους κίνδυνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και την οικονομία, απαιτεί συστράτευση των προσπαθειών όλων μας. Η στήριξη και ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση και γι’ αυτό είμαστε στο πλευρό των υγειονομικών που αγωνίζονται για να κρατηθεί όρθιο παρά τις αντιξοότητες και δεν δεχόμαστε διώξεις και διακρίσεις σε βάρος τους.

            Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με τις Διοικήσεις Νοσοκομείων και Μονάδων Υγείας που είτε στέλνουν εγκυκλίους και ζητάνε από τις Εταιρείες λίστες εμβολιασμένων Ιατρικών Επισκεπτών για να τους επιτρέψουν την είσοδο, είτε την απαγορεύουν ακόμα και σε εμβολιασμένους συναδέλφους που προσκομίζουν rapid test! Αυτοί που δεν μας αναγνώρισαν τόσα χρόνια σαν επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν τώρα αυθαίρετα και αντισυνταγματικά να μας αρνούνται κατά περίπτωση την είσοδο είτε με πιστοποιητικά εμβολιασμού είτε με τις εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει ο Νόμος (προσκόμιση rapid tests ή πιστοποιητικού αντισωμάτων) αποκλείοντας έτσι σε κάποιες περιπτώσεις την υπό οποιαδήποτε συνθήκη πρόσβασή μας στις δομές υγείας.

            Από την άλλη οι εργοδότες δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τις Κυβερνητικές αποφάσεις αλλά να αναλάβουν το κόστος λήψης μέτρων προστασίας για τους υπάλληλους τους και εκεί που δεν το αναλαμβάνει το κράτος (μάσκες, γάντια, επιπλέον rapid tests κλπ).

            Αν θεωρήσουμε ως κίνδυνο μόνο τους ανεμβολίαστους, δεν θα πετύχουμε την προστασία της δημόσιας υγείας. Κίνδυνο αποτελούν και οι επιλογές του Υπουργείου να μην στελεχώνει επαρκώς τις δημόσιες δομές, να κλείνει περιφερειακά νοσοκομεία, να αυξάνει σε 28 τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, να μην βελτιώνει τις συγκοινωνίες, να προβαίνει σε επικοινωνιακά αλαλούμ.

            Η προβολή των εγκύρων, επιστημονικών δεδομένων που αναδεικνύουν την χρησιμότητα των εμβολιασμών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μας. Για τους εύλογους μερικές φορές δισταγμούς σε ένα μικρό αριθμό συνάδελφων που δεν έχουν εμβολιαστεί η λύση θα δοθεί με υπεύθυνη, πειστική, επιστημονική ενημέρωση και όχι με τιμωρίες, αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις. Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού συνδέεται με την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαφωτίσει και να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών για την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν.

            Οι συγκεχυμένες πληροφορίες σε σχέση με τις -ελάχιστες- παρενέργειες, η αρχική άρνηση να μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν εμβόλιο, η έλλειψη αποθεμάτων, η μη συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών κλόνισαν την εμπιστοσύνη μιας μειοψηφίας.

            Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε σαν ΠΟΙΕΦΣΕΚ πρωτοβουλία ενημέρωσης των συνάδελφων με επιστημονικές εκδηλώσεις και ζητάμε την συμβολή των ιατρών εργασίας στις Εταιρείες, ώστε να λυθούν οι απορίες στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους και να αναδεχθεί η αξία του εμβολιασμού.

            Με νεότερη ανακοίνωση θα συγκεκριμενοποιήσουμε αυτές τις ενέργειες και ζητάμε την συμμετοχή όλων. Πιστεύουμε ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, επιστημονικοί φορείς, εργαζόμενοι και εργοδότες, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και συμμετέχοντας στον εμβολιασμό θα πετύχουμε στον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνημμένα αρχεία:

Οι θέσεις της ΠΟΙΕΦΣΕΚ για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο όπως εκτέθηκαν στην Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021.

  • Διαβάστηκε: 129 φορές

Λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΑΡ ΠΡΩΤ : 1013                                                                      AΘΗΝΑ, 23/8/2021

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΙΕΦΣΕΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΠΩΣ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Η παρουσία μας εδώ σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων είναι συνέχεια των επιστολών που έχουμε απευθύνει στο Υπουργείο, στις Υπηρεσίες και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να θέσουμε υπόψιν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν σχετικά με την Διοίκηση, την λειτουργία και την κατάσταση στο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης Φαρμακοϋπαλλήλων ΤΕΑΥΦΕ με συνέπειες για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους στον κλάδο.

Πέρα από τις ενστάσεις μας για την φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να τεθούν για να μην υπάρχουν δυο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών. Το ΤΕΚΑ είναι Ταμείο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΠΔΔ. Υπάρχουν και άλλα τέσσερα Ταμεία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΠΙΔ που διαχειρίζονται όμως δημόσιο χρήμα «καθ’ υποκατάσταση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης».

Θέλουμε να πάρετε υπόψιν την εμπειρία μας γιατί ο τρόπος λειτουργίας αυτών των Ταμείων τα 8 χρόνια λειτουργίας τους είναι πιλοτικός του αυριανού ΤΕΚΑ και έχει να κάνει με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, την υποχρεωτικότητα στις εισφορές των ασφαλισμένων, το ύψος των συντάξεων, την διαχείριση των αποθεματικών, τον τρόπο Διοίκησης και τα προσόντα των Διοικούντων.

Στο Ταμείο μας λοιπόν, το ΤΕΑΥΦΕ, η Διοίκηση μέσω αυτών που ασκούν τις εκτελεστικές αρμοδιότητες υλοποίησης των αποφάσεων, εφαρμόζει μέχρι σήμερα μόνο το μέρος εξορθολογισμού και μείωσης συντάξεων χωρίς να δίνεται προοπτική εκσυγχρονισμού στις δομές και λειτουργίες του. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων παραμένει ίδιος από τον προηγούμενο αιώνα και δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα ούτε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα όπως επιτάσσει το καταστατικό και ο νόμος με την δημιουργία ατομικών μερίδων, ούτε όμως και στο υπόλοιπο σύστημα της υποχρεωτικής επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης δηλ. το Δημόσιο με αποτέλεσμα να δίνει ίδιες συντάξεις σε ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει πενταπλάσιες εισφορές με όσους έχουν καταβάλει το 1/5!

Ταυτόχρονα η σύνταξη στην πλειοψηφία όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2016, υπολείπεται από 20 έως και 50 % σε σύγκριση με το ΕΤΕΑΕΠ. Εδώ θα πρέπει να σημειώσετε ότι το Ταμείο μας έχει αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους 3 προς 1. Οι σημερινοί και όσοι θα συνταξιοδοτηθούνε μέχρι 31.12.2031 θα έχουν καταβάλει στο σύνολο του εργασιακού τους βίου 4 +4 % εισφορές με τον ΜΟ αποδοχών να ξεπερνά τα 1500 € ενώ στο ΕΤΕΑΕΠ είναι λιγότερο από 1000 € .

Το ΤΕΑΥΦΕ εφαρμόζει απλώς την ιδρυτική μελέτη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη νεότερα γεγονότα και στοιχεία, νομικά, οικονομικά, θεσμικά, δημογραφικά και δεν ενημερώνει τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τις κοινωνικές οργανώσεις με αποτέλεσμα το ταμείο να φαντάζει ότι πηγαίνει με έναν αυτόματο πιλότο.

Υπάρχουν θέματα διαφάνειας και θεσμικής λειτουργίας του Δ.Σ, έλλειψης ουσιαστικής επαγγελματικής εμπειρίας και μορφωτικών προσόντων όσων έχουν την κύρια ευθύνη ή είναι επιφορτισμένοι με εκτελεστικές αρμοδιότητες - σε αντίθεση με όσα ο νόμος ορίζει για τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου - που βαρύνουν στην λειτουργία του και βλάπτουν ενδεχομένως τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ δεν εργάζεται στον κλάδο από 1/1/2015 σε αντίθεση με όσα προβλέπει το καταστατικό. Είναι αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς προσόντα και δεν έχει ασφαλιστικό δεσμό στο φάρμακο σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανόνες συνετούς προσώπου. Δεν εφαρμόζει το καταστατικό που προβλέπει τον ορισμό από την Ομοσπονδία τεχνοκρατών εμπειρογνωμόνων που θα βοηθούσαν στην καλύτερη λειτουργία του Ταμείου.

Τέλος παρότι με απόφαση του ΣΤΕ αυτά τα Ταμεία υποχρεούνται να καταβάλουν παροχές αντίστοιχες με τις του Δημοσίου, στο ΤΕΑΥΦΕ αρνούνται να εφαρμόσουν την σχετική απόφαση!

Σε συνάντηση μας με ανώτερο πολιτικό παράγοντα του Υπουργείου έχει αναγνωριστεί πως η πολυδιάσπαση στην εποπτεία έχει κάνει χαλαρό τον έλεγχο. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή ακόμα δεν έχει εγκρίνει τις μελέτες του Ταμείου για το 2018 και το 2019 αλλά η Διοίκηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις 10 % αντίστοιχα κάθε χρόνο. Το Ταμείο μας έδινε καλύτερες συντάξεις από το Δημόσιο κάποτε….. Σήμερα δεν είναι αλήθεια ότι δίνει τις ίδιες με το ΕΤΕΑΕΠ . Με επίσημα στοιχεία το 2020 το ΕΤΕΑΕΠ δίνει Μ.Ο. 192 Ε και το ΤΕΑΥΦΕ 152 δηλαδή 20% λιγότερα. Αν είχατε μελετήσει τα στοιχεία που σας επιδώσαμε δεν θα είχατε παραπλανηθεί στην απάντηση που δώσατε στην ερώτηση των 46 Βουλευτών.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση με ασφαλισμένους να πληρώνουν περισσότερα από ότι αν ήμασταν στο Δημόσιο και συνταξιούχους να εισπράττουν λιγότερα και χωρίς την εγγύηση του κράτους. Αν το Ταμείο που ονειρεύεστε έχει σαν πρότυπο το Επικουρικό των Φαρμακοϋπαλλήλων τότε μαύρες μέρες έρχονται για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας μας.

Σας καταθέτουμε ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την θέση μας και σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση.          

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001

Σύνθεση του ΔΣ της ΠΟΙΕΦΣΕΚ 9/3/2021

  • Διαβάστηκε: 113 φορές

Λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΑΡ ΠΡΩΤ : 945                                                                                                   AΘΗΝΑ, 9/3/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

           Στην χθεσινή του Συνεδρίαση το ΔΣ της ΠΟΙΕΦΣΕΚ προχώρησε στην κάλυψη της θέσης του παραιτηθέντα Αναπληρωτή Προέδρου ΣΤΑΘΗ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ.

            Τον παραιτηθέντα συνάδελφο αντικαθιστά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας ο πρώτος αναπληρωματικός από το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Κίνησης ΙΕ – Φαρμακοϋπαλλήλων & Συναφών Κλάδων συνάδελφος Νικόλαος Λειβαδάς – Σταθακόπουλος.

            Ο συνάδελφος Στάθης Τραχανατζής έγραψε ιστορία στο χώρο των Φαρμακοϋπαλλήλων από την δεκαετία του 80. Ιδρυτής και Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων RILKEN – HENKEL πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις και πέτυχε την υπογραφή συμβάσεων επωφελών για τους εργαζόμενους των ομίλων.

           

            Για πολλά χρόνια μέλος της διοίκησης και γενικός γραμματέας της ΟΕΦΣΕΕ, έχει υπογράψει συμβάσεις για τους φαρμακοϋπάλληλους και τους φαρμακεργάτες.

            Σαν Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ήταν παρών σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων!

           

            Σαν μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ πάλεψε για μια άλλη κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος χωρίς συμβιβασμούς και εξαρτήσεις!

           

            Σαν Γενικός Γραμματέας & Αναπληρωτής Πρόεδρος της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας πρωτοστάτησε στην διεύρυνση σε όλα τα συναφή επαγγέλματα φαρμάκου, παραφαρμάκου και καλλυντικού.

            Καλωσορίζουμε το νέο μέλος της Διοίκησης και ευχόμαστε στον Στάθη ότι καλύτερο με υγεία.

ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΟΥΧΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΛΑΜΠΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΨΑΘΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: ΚΑΤΡΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΜΕΛΗ: ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

            ΤΣΙΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

            ΚΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

            ΒΑΡΣΑΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

            ΝΤΟΥΜΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

            ΛΕΙΒΑΔΑΣ-ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001

Συνημμένα αρχεία:

ΕΥΧΕΣ

  • Διαβάστηκε: 154 φορές
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ