Ανακοινώσεις

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 724                                                                                                   AΘΗΝΑ, 1/12/2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

            Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

            Τον Νοέμβρη του 2018 και πριν από τις εκλογές που ανέδειξαν την σημερινή Διοίκηση οι υποψήφιοι που στήριξε η Ομοσπονδία είχαν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΔΣ για διαφανή εκλογική διαδικασία. Όλες αυτές οι προτάσεις απορρίφτηκαν από την πλειοψηφία της Διοίκησης και όσες απ’ αυτές εφαρμόστηκαν τελικά, επιβλήθηκαν από τους Δικαστικούς αντιπροσώπους.

           Ο τρόπος με τον οποίο διοικεί σήμερα το Ταμείο η πλειοψηφία της Διοίκησης επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους που είχαμε εκφράσει τότε.

           Συγκεκριμένα:

 • Διαχωρίζει τους εργαζόμενους από τους απόμαχους της εργασίας και δεν αγωνίζεται για κοινό μέτωπο συνταξιούχων - ασφαλισμένων.
 • Δεν προωθεί τα εναλλακτικά σενάρια των αναλογιστών που οδηγούν σε ελαφρύνσεις για τους συνταξιούχους ΧΩΡΙΣ επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους. Αυτό νομοτελειακά οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων.
 • Δεν αγωνίζεται για την υλοποίηση του κοινού πορίσματος ΤΕΑΥΦΕ – Ένωσης Συνταξιούχων & ΠΟΙΕΦΣΕΚ .
 • Μεθοδεύει την κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου μέσω και της έξωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το κτίριο της οδού Χαλκοκονδύλη με πρόσχημα «την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου».

            Τέλος καταγγέλλουμε τον Πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ που με απόφαση «που την πήρε πάνω του» αφαίρεσε την δεύτερη έδρα από την Ομοσπονδία μας στο ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ.

 • Θέτουμε το Υπουργείο, τις Ελεγκτικές Αρχές, τη Δικαιοσύνη και την πλειοψηφία του ΔΣ του Ταμείου προ των ευθυνών τους .
 • Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ευαισθητοποίηση τόσο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και από την Ένωση Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ.

 

Η ΠΑΝΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνημμένα αρχεία:
 • Διαβάστηκε: 436 φορές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 23/8/2019

| ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ &

ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ – ΚΛΑΔΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.

Αριθμός Εγκριτικής Απόφασης Καταστατικού 2492/92 Π.Α.

 

ΑΡ ΠΡΩΤ : 683                                                                                                                 AΘΗΝΑ, 23/8/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

            Με ανακοίνωση μας στις 29.5, μετά τις Ευρωεκλογές είχαμε τονίσει την ανάγκη να στηθούν αναχώματα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν απομείνει η επανέλθει μετά την μνημονιακή λαίλαπα.

           Εκτιμήσαμε σε εκείνη την φάση απλά να προειδοποιήσουμε χωρίς να μπούμε στον πειρασμό να καταγγείλουμε προεκλογικές δηλώσεις , διακηρύξεις και προθέσεις, μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κυβερνώντες κρίνονται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια.

           Δεν αγνοούσαμε ότι και με την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαμε απόκλιση από τα κοινοτικά κεκτημένα. Θέματα όπως η εφαρμογή του ωραρίου, ο χρόνος εργασίας, το δικαίωμα του εργαζομένου να είναι offline τις μη εργάσιμες ώρες, αποτελούν τμήμα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και κανονικότητας αλλά όχι – δυστυχώς – της Ελληνικής πραγματικότητας. Ειδικά στο φάρμακο η έλλειψη ΣΣΕ, η μείωση του εργατικού κόστους είτε με απολύσεις είτε με μειώσεις μισθών και επιδομάτων, η παραβίαση του ωραρίου, ο μη σαφής προσδιορισμός του χρόνου εργασίας, η είσοδος των εργολάβων στα εργοστάσια, οι ευκαιριακά εργαζόμενοι, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι απειλές και εκβιασμοί είναι η καθημερινότητα μας.

         Γιατί - μην ξεχνάμε- υπάρχουν και οι άνεργοι που στον τομέα των Φαρμακοϋπαλλήλων και της ιατρικής ενημέρωσης αυξάνονται.

         Με την ανατολή όμως της νέας διακυβέρνησης ο Υπουργός Εργασίας προχώρησε σε τροπολογία που καταργεί προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις και συγκεκριμένα :

 • Καταργεί το άρθρο 48/ν.4611/2019 όπου θεσπιζόταν πως για να είναι έγκυρη η καταγγελία μας σύμβασης αορίστου χρόνου θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος και το βάρος της απόδειξης των αιτιών που καθιστούν την καταγγελία έγκυρη φέρει ο ίδιος ο εργοδότης , απαιτώντας πλέον από τον απολυμένο να αποδείξει αυτός ότι κακώς απολύθηκε.
 • Καταργεί το άρθρο 58/ν.4611/2019 αναστέλλοντας τις προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον του εργοδότη τους , κατά την διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών κυρίως για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις .
 • Καταργεί την αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ αποδυναμώνοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ευνοώντας την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και την εισφοροδιαφυγή.

            Παράλληλα έχουμε την αποθράσυνση της εργοδοσίας που εκφράζεται τόσο από την προσφυγή του ΣΕΒ στο Συμβούλιο Επικρατείας για την κατάργηση των 3ετιων όσο και στα δικά μας από τις προτάσεις του ΣΦΕΕ για την ΣΣΕ που δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης. Η Ομοσπονδία τις δικές της θέσεις τις έχει διαμορφώσει δημοκρατικά ενσωματώνοντας όλες τις προτάσεις των Συλλόγων - μελών! Αυτές τις θέσεις επιδώσαμε στον ΣΦΕΕ στις 7 Ιουλίου.

            Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέχρι την υπογραφή σύμβασης αποδεκτής από την πλειοψηφία των συναδέλφων που θα κλιθούν να την εγκρίνουν και όχι αρεστής σε μια μειοψηφία!

            Η νέα Κυβέρνηση λοιπόν θα κριθεί και από τις παραπάνω πράξεις της. Θα αλλάξει το πλαίσιο προώθησης και διακίνησης εμποδίζοντας την αναπαραγωγή φαινομένων διαφθοράς? Θα επιβάλει τον κώδικα δεοντολογίας, το μητρώο του Ιατρικού επισκέπτη που θα τον καθιστά επώνυμο σαν επαγγελματία υγείας και δεν θα στοχοποιεί ολόκληρο κλάδο για έναν που ενδεχόμενα παρεκτρέπεται? Θα εφαρμόσει την υποχρέωση απασχόλησης προσωπικού από τις Εταιρείες με βάση τον τζίρο που ήταν πρόταση της ΓΣΕΕ?

            Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει ώτα στραμμένα και προς την εργατική πλευρά. Να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της για κατάργηση της φορολόγησης στην χρήση περιουσιακών στοιχείων που δεν μας ανήκουν (αυτοκίνητα, tablets ,κινητά) όπως έχουν ζητήσει και με επανειλημμένες επερωτήσεις τους Βουλευτές της ΝΔ. Να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβούλιου της Ευρώπης στο θέμα της μη καταβολής αποζημίωσης τον πρώτο χρόνο της απόλυσης που έχει αποφανθεί ότι παραβιάζεται ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που δεσμεύει τη χώρα. Να ασκήσει τον ελεγκτικό της ρόλο στο ΤΕΑΥΦΕ που με πρόσχημα «την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» χωρίς όφελος για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους επιχειρεί να καταργήσει τον κοινωνικό έλεγχο μέσω της έξωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το κτίριο της Οδού Χαλκοκονδύλη!

            Τα συνδικάτα δεν μπορούν να τηρούν στάση αναμονής και προσδοκίας. Από σήμερα κιόλας απαιτείται να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων, για την υπεράσπιση την διαφύλαξη και την διεύρυνση της εργασιακής κανονικότητας.

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ !

ü ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!

ü ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ!

ü ΓΙΑ ΤΕΑΥΦΕ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ !

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Συνημμένα αρχεία:
 • Διαβάστηκε: 256 φορές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25/7/2019

 

 

λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ ΦΑΜΑΡ

ΑΡ ΠΡΩΤ : 682                                                                                                   AΘΗΝΑ, 25/7/2019

                                          

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της ΦΑΜΑΡ

            Τη Τρίτη 23/07 ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας μας μαζί με τον Πρόεδρο και Γ.Γ. του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων είχαμε συνάντηση με την διευθύντρια HR της ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ εν όψει της διαδικασίας διοικητικών αλλαγών και αναζήτησης αγοραστών για την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

            Πάρα την κρίση σε διοικητικό επίπεδο που κρατάει από το 2016 η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ έχει όλα αυτά τα χρόνια συνεχή κερδοφορία με θετικό EBITDA αποδίδοντας μερίσματα στους μέτοχους. Με τον τελευταίο μάλιστα δημοσιοποιημένο ισολογισμό του 2017 έχει κέρδη της τάξεως των 5.000.000 Ευρώ περίπου.

            Στις 26, 27 και 28 Ιουνίου διεξήχθη τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της FAMAR, του οποίου τα συμπεράσματα των μελών του ΕΣΕ είναι γνωστά στους εργαζομένους, αλλά δεν δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχει θέσει το Σωματείο με γραπτή επιστολή του στην Διοίκηση, ζητώντας έγγραφες απαντήσεις για το μέλλον των εργαζομένων της Ελλάδας από τη μοναδική αρμόδια που είναι η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ.

Στην Διευθύντρια HR επισημάναμε ότι οι εργαζόμενοι της ΦΑΜΑΡ όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει τα μέγιστα με την εργασία τους στην ανάπτυξη και στη διαρκή κερδοφορία της εταιρείας, ενώ σε απάντηση έχουν δει παγιώσεις και μειώσεις μισθών, μετατροπή συμβάσεων από κλαδικές σε εθνικές και από πλήρη σε μερική απασχόληση, μετάβαση και μόνιμες θέσεις εργασίας από εργολάβο, διαρκή εντατικοποίηση εργασίας, άνιση μεταχείριση και απαξίωση της προσφοράς τους, που έχει χειροτερέψει τη ζωή τους.

            Το αίτημα για γραπτή δέσμευση της ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, των συμβάσεων τους και των εργασιακών τους σχέσεων, και τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας περί διαβούλευσης και μεταβίβασης επιχειρήσεων είναι λοιπόν παραπάνω από δίκαιο. Σε αυτό η ΔΘ του HR περιορίστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις εξηγώντας ότι σε αυτή την φάση των διερευνητικών επαφών με τους αγοραστές δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι περισσότερο και παραπέμποντας για νεότερα σε νέα συνάντηση που ορίστηκε στις αρχές Σεπτέμβρη.

           Τονίσαμε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πραγματικό ενδιαφέρον των εργαζομένων της ΦΑΜΑΡ για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους και ότι μοναδικό μέλημα του Σωματείου είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Μόνο από αυτά καθοδηγείται και αυτά εξυπηρετεί.

            Εξηγήσαμε ότι μόνο το Σωματείο είναι υπεύθυνο για την επιλογή του τρόπου προάσπισης των δικαιωμάτων και λογοδοτεί στα μέλη του, τους εργαζόμενους. Καλό είναι λοιπόν να αφεθεί η συνδικαλιστική πρακτική σε αυτόν που είναι και από το νόμο ο μόνος υπεύθυνος. Είναι απαράδεκτο οποιοσδήποτε άλλος να προσπαθεί να καθοδηγήσει το σωματείο για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των εργαζομένων.

            Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η συσπείρωση στο επιχειρησιακό Σωματείο μαζί με την Ομοσπονδία μας είναι ο μόνος δρόμος για να αντικρούσουμε οποιαδήποτε αντεργατική ενέργεια.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

  

-          ΣΥΣΠΕΙΡΩθΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ !

-          ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ !

-          ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ !

           ΤΟ ΔΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ                                       ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΜΑΡ

 

 

Νέα εικόνα 2

 

 

 

 

 

 

 

Συνημμένα αρχεία:
 • Διαβάστηκε: 137 φορές

ΓΣΕΕ - Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών

ΓΣΕΕ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25 /6/2019

Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, υπενθυμίζουμε το πλαίσιο οδηγιών για α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

                Συγκεκριμένα:

Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτηρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.

Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, τη χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας, την οργάνωση υποδομής πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, μείωση των εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από το νόμο γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.

Επισημαίνουμε περαιτέρω, την ανάγκη επαγρύπνησης για την υποχρέωση εφαρμογής ειδικών νομοθετικών διατάξεων ή όρων ΣΣΕ που αφορούν στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικών ρυθμίσεων αποτελούν:

α) οι ρυθμίσεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών για τους εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες σε μεταλλεία και λατομεία, που ορίζουν ότι για την αποφυγή έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να γίνεται διακοπή ή μετάθεση του χρόνου εκτέλεσης της εργασίας, όταν από τις σχετικές μετρήσεις ή δελτία της ΕΜΥ διαπιστώνονται συνθήκες υπέρβασης των προβλεπόμενων τιμών θερμοκρασίας (ή και υγρασίας).

β) η διάταξη της Σ.Σ.Ε Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Κλάδων όλης της Χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή,

γ) η διάταξη της ΣΣΕ 2018 για εργασίες που γίνονται σε πλοία και πλωτά μέσα, είτε αυτά βρίσκονται στη θάλασσα είτε στην ξηρά, βάσει της οποίας όταν η ΕΜΥ δίνει θερμοκρασία 36ο και 37ο C διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και όταν δίνει θερμοκρασία 38ο C και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00

δ) τη διάταξη της ΣΣΕ για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς – courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω). Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορούν τα μέσα ατομικής προστασίας, ισχύουν και για τους εργαζομένους σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Ο.ΜΕ.Δ. στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://www.omed.gr/syllogikes-rythmiseis

Επίσης χρήσιμες πληροφορίες για ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ):

http://www.elinyae.gr/el/index.jsp

http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=707

Σημαντικός, είναι ο ρόλος των αρμόδιων Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρμογής των μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους από τη θερμική άποψη, όπως πχ στους υπαίθριους χώρους ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (πχ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο κ.ά), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (πχ χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες, μαγειρεία κλπ), σε χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κλπ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα σε εκείνους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμική άποψη, καθώς και άμεσης ανταπόκρισης στις σχετικές καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών παραβιάσεων ή μη συμμόρφωσης εργοδοτών προς τις υποδείξεις που τους γίνονται.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ προς το Υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), οι οποίες να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα υγείας και ασφάλειας:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Συνημμένα αρχεία:
 • Διαβάστηκε: 627 φορές
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ

×

Κάντε εγγραφή τώρα στο ενημερωτικό μας δελτίο!

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας και μείνετε συντονισμένοι.

Μπορείτε να διαγραφτήτε απο το Newsletter οποιαδήποτε στιγμή, στέλνωντας μας μαιλ με τον τίτλο unsubscribe