Menu
A+ A A-

Ανακοινώσεις

Κοινή ανακοίνωση ΠΟΙΕΦΣΕΚ - ΣΙΕΕ-ΦΣΕΚ : Νέο ΦΕΚ για είσοδο στα νοσοκομεία

  • Διαβάστηκε: 347 φορές

Λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Λογότυπο ΣΙΕΕ ΦΣΕΚ

Αθήνα, 3/9/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νέο ΦΕΚ για είσοδο στα νοσοκομεία

            Συνάδελφοι,

            Όπως γνωρίζετε, με κοινή υπουργική απόφαση ανανεωνόταν από 31/7 ανά δεκαπενθήμερο η είσοδος των Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων στα νοσοκομεία έως και τις 31/8 .

            Γνωρίζετε επίσης από τις ανακοινώσεις μας ότι έχουμε τονίσει σε όλους τους αρμόδιους  πως οι Ιατρικοί επισκέπτες επικουρούν το ιατρικό έργο, είναι ο πιο καλά συμμορφούμενος κλάδος στα μέτρα ασφαλείας και δεν πρέπει να μας στερείται το δικαίωμα στην εργασία. Έχουμε συντονίσει τις προσπάθειές μας και με τους εργοδοτικούς φορείς.

            Τελικά στο νέο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 29/8 δεν υπάρχει  παράγραφος που να απαγορεύει την είσοδο και γίνεται αναφορά μόνο στα μέσα προστασίας.

            Είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματός μας. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε κατά τόπους νοσοκομεία ή Δομές προβλήματα, αλλά με την υποστήριξη του ιατρικού κόσμου, παραστάσεις στα υπουργεία, και πάνω από όλα με τη δική σας υπεύθυνη στάση και στήριξη, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προάσπιση του επαγγέλματος.

«Τεύχος B’ 3611/29.08.2020 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 37059

Άρθρο 22

Μέτρα προστασίας εντός νοσοκομείων, δημοσίων υπηρεσιών και χώρων συνάθροισης κοινού

1. Στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα πάσης φύσεως τηρείται, με ευθύνη του οικείου Διευθυντή, ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων. Στους  ίδιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας από το προσωπικό και μη ιατρικής μάσκας από τους ασθενείς ή επισκέπτες.

2. Οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών»                                                       (σελίδα 37058)

 

       ΔΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ                                                                             ΔΣ  ΣΙΕΕ-ΦΣΕΚ

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001                                               Σφραγίδα ΣΙΕΕ ΦΣΕΚ

 

 

 

Συνημμένα αρχεία:

Ανακοίνωση για την Τηλεργασία 25/6/2020

  • Διαβάστηκε: 108 φορές

Λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΑΡ ΠΡΩΤ : 836                                                                                   AΘΗΝΑ, 25/6/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

            Η περίοδος της κοινωνικής απομάκρυνσης λόγω των μέτρων για την πανδημία οδήγησε στην εξάπλωση νέων μορφών εργασίας που βασίζονται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τηλεργασία, η οποία μπήκε για τα καλά στις ζωές μας παρέχοντος διευκολύνσεις αλλά συγχρόνως δημιουργώντας νέα προβλήματα και απειλές για τα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπική ζωή. Έρευνα έδειξε ότι αυξάνει το άγχος και εκθέτει τους εργαζόμενους σε κινδύνους ψυχικής υγείας. Για πολλούς επιδείνωσε την αίσθηση της απομόνωσης και την απώλεια ταυτότητας και σκοπού.

            Οι γραμμές μεταξύ του χρόνου εργασίας και του ιδιωτικού χρόνου έχουν γίνει θολές. Μπαίνουν θέματα εφαρμογής αλλά και προσαρμογής της Εργατικής Νομοθεσίας στις νέες συνθήκες ώστε να μην αντικατασταθεί το 8ωρο από την «ανάθεση έργου» που μπορεί να σημαίνει πολλαπλάσια ημερήσια απασχόληση.

            Εν μέσω πανδημίας παρουσιάστηκε η ανάγκη πολλοί υπάλληλοι να χρειαστεί να εργαστούν από το σπίτι για υγειονομικούς κυρίως λογούς. Αυτός ο τύπος απασχόλησης στον χώρο του φαρμάκου αφορά υπηρεσίες γραφείου, όπου η εξ αποστάσεως εργασία είναι δυνατή και για τις οποίες απαιτείται η χρήση υπολογιστή (υπάλληλοι σε γραφεία προσωπικού, γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη κ.α.).

            Σίγουρα δεν αφορά τους φαρμακεργάτες όπου η χειρωνακτική εργασία δεν μπορεί να καταργηθεί ούτε τους Ιατρικούς Επισκέπτες για τους οποίους - παρά τους πειραματισμούς των εργοδοτών με «εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης» - αποδείχτηκε ότι η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία δεν υποκαθίσταται! Η «απόσυρση των τμημάτων ιατρικής ενημέρωσης» ήταν μια κίνηση έκτακτης ανάγκης για την περίοδο της πανδημίας και μόνο. Η «κανονικότητα» -με λίγες εξαιρέσεις για τις οποίες θα υπάρξει παρέμβαση αν δεν αρθούν - θα αποκατασταθεί σιγά σιγά.

            Η τηλεργασία λοιπόν προέκυψε σαν έκτακτη ανάγκη, για λίγες ημέρες, συγκεκριμένες ώρες, χωρίς καμία διαφορά σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενοι βιώνοντας την νέα τάξη, άρχισαν να αναρωτιούνται εάν τελικά είναι προτιμότερη καθώς τους δίνεται η δυνατότητα για περισσότερη ευελιξία στο ωράριο τους, χωρίς την γκρίνια και την πίεση που ασκείται από προϊσταμένους και εξοικονόμηση χρόνου για την μετακίνηση τους.

            Πίσω από την επικοινωνιακή ελευθερία ωστόσο, παραμονεύουν κίνδυνοι με κοινωνικές μεταλλάξεις, που ακόμα μπορεί να μην έχουν προβλεφτεί. Πρώτο και κύριο, χάνεται η άμεση επαφή με τους συναδέλφους, οι συνελεύσεις, η άμεση ενημέρωση από τα συνδικάτα και συνεπώς, αλυσιδωτά χάνεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνδικαλίζεσαι».

            Μην μπορώντας να ελεγχτούν τα ωράρια, δεν θα μιλάμε πλέον για εργατοώρα αλλά για όγκο εργασίας, μετατρέποντας κάθε μορφής εξαρτωμένης σχέσης σε εργολαβοποίηση. Ο κάθε εργαζόμενος, θα παραλαμβάνει ένα έργο προς υλοποίηση, χωρίς να γνωρίζει ωστόσο πότε θα παραλάβει το επόμενο πακέτο. Επομένως, κάθε αορίστου χρόνου σχέση εργασίας δεν θα έχει κανένα νόημα.

            Παράλληλα υπάρχουν θέματα ακόμα και για τον ορισμό της έννοιας του εργατικού ατυχήματος. Για παράδειγμα ένας που αισθάνθηκε ζάλη από την πολύωρη επαφή με την οθόνη του υπολογιστή, ίσως χρειαστεί ιατροφαρμακευτική ή και ακόμα νοσοκομειακή περίθαλψη. Σύμφωνα με την νομοθεσία «έχει κριθεί ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα (κάτω από προϋποθέσεις) και εκείνα που συμβαίνουν κατά τη μετάβαση του εργαζόμενου από την κατοικία του στην εργασία και αντιστρόφως». Μακριά όμως από τον χώρο του εργοδότη ..... ουδέν λάθος αναγνωρίζεται ????

            Έτσι λοιπόν χρειάζεται επικαιροποίηση αλλά και ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ κάτι που στην Ελλάδα σπανίως συμβαίνει.

            Όσον αφορά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θυμίζουμε πως «…Κατά το άρθρο 5 του Ν.3846/2010 (παρ. 2) αν η κανονική εργασία μετατρέπεται σε τηλεργασία, καθορίζεται στη συμφωνία αυτή μια περίοδος προσαρμογής τριών (3) μηνών, κατά την οποία οποιοδήποτε από τα μέρη, μετά από τήρηση προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, μπορεί να θέσει τέλος στην τηλεργασία και ο μισθωτός να επιστρέψει στην εργασία του σε αντίστοιχη θέση με αυτήν που κατείχε…» … «…Η επιλογή της τηλεργασίας δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από τον εργοδότη. Ο εργοδότης όταν καταρτίζει σύμβαση εργασίας για τηλεργασία, υποχρεούται να παραδίδει γραπτώς στον εργαζόμενο, μέσα σε οκτώ (8) ημέρες, το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας και ειδικότερα ως προς την ιεραρχική σύνδεση με τους προϊσταμένους του στην επιχείρηση, τα λεπτομερή καθήκοντα του, τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής, τον τρόπο μέτρησης του χρόνου εργασίας, την αποκατάσταση του κόστους που προκαλείται από την παροχή της (τηλεπικοινωνίες, εξοπλισμός, βλάβες συσκευών κ.λπ.). Αν στη σύμβαση περιέχεται συμφωνία για τηλε-ετοιμότητα ορίζονται τα χρονικά της όρια και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του μισθωτού(άρθρο 5 , παρ.1 του Ν.3846/2010)…»(Βασίλης Τραϊανόπουλος, προϊστάμενος Ειδικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)).

            Για τις παραβιάσεις της εργατικής Νομοθεσίας υπεύθυνοι είναι οι εργοδότες αλλά και η Κυβέρνηση που έχει αδρανοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρέπει να γίνει σαφέστερο ότι η μετάβαση στην τηλεργασία δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης αλλά μεταβάλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία.

            Γι’ αυτό ζητούμε να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ που έχουν επιβληθεί με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας και να προσαρμοστεί το Νομικό πλαίσιο στις νέες συνθήκες ώστε να προστατευθούν οι αποτελεσματικά τόσο η υγεία όσο και τα εργασιακά δικαιώματα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001

Συνημμένα αρχεία:

Ανακοίνωση για τα εργασιακά 20/6/2020

  • Διαβάστηκε: 137 φορές

Λογότυπο ΠΟΙΕΦΣΕΚ 

ΑΡ ΠΡΩΤ : 833                                                                            AΘΗΝΑ, 20/6/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

           

            Με αφορμή την πανδημία και πρόσχημα την διατήρηση των θέσεων εργασίας βλέπουμε να επιβάλλονται νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασία, καταστρατήγηση ωραρίων στα εργοστάσια, «διευκόλυνση» σε απολύσεις και εργασία από το σπίτι μέσω διαδικτύου για τους Φαρμακοϋπάλληλους και αυτά όλα με μονομερή δικαίωμα εφαρμογής από τον εργοδότη. Για τους εργαζόμενους στο Παραφάρμακο και τα Καλλυντικά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Έχουμε αναστολή συμβάσεων εργασίας ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για πιέσεις στους εργαζόμενους να δεχθούν μειώσεις μισθών και κατάργηση των ποσοστών τους.

            Ταυτόχρονα καταργήθηκε η υποχρέωση ανάρτησης στο ΕΡΓΑΝΗ κατά την περίοδο της κρίσης περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την δυνατότητα για ελέγχους από το ΣΕΠΕ, συνεχίζοντας την υποβάθμιση της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και αφήνοντας ανεξέλεγκτη την ασυδοσία των εργοδοτών.

            Την ίδια στιγμή γίνονται οικονομικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις «για την τόνωση της αγοράς», όμιλοι αυξάνουν τις κερδοφορίες τους, μοιράζονται εκατομμύρια σε φίλια ΜΜΕ για να εξυμνούν το κυβερνητικό έργο και να κάνουν πλύση εγκεφάλου για την αναγκαιότητα των αντεργατικών μέτρων.

            Στο χώρο του φαρμάκου, πάντα κερδοφόρο σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, βλέπουμε οι επιχειρήσεις να πειραματίζονται σε ευέλικτες μορφές εργασίας, να πιέζουν τους εργατοϋπαλλήλους με εντατικοποίηση για αύξηση της παραγωγής ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη της προστασίας των εργαζομένων στις πλάτες τους.

            Σχετικά με τους Ιατρικούς Επισκέπτες θέλουμε να υπενθυμίσουμε για τελευταία φορά στην Κυβέρνηση και στους Διοικητές των νοσοκομείων ότι είναι επαγγελματίες υγείας και το να πηγαίνουν στις ΠΦΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία είναι μέρος της δουλειάς τους. Αν είναι εφοδιασμένοι με επαγγελματική ταυτότητα, προσέρχονται με ασφάλεια τηρώντας την νομοθεσία, σεβόμενοι τα δικαιώματα των ασθενών και τις πρόσφατες συστάσεις του ΠΙΣ πρέπει να διευκολύνονται και όχι να αντιμετωπίζουν προσκόμματα στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

            Όσο αφορά την τηλεργασία, αυτή έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τον εργαζόμενο αν και με βάση την ΠΝΠ τις 11/3/2020 ο εργοδότης «δύναται να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται στον προβλεπόμενο από την σύμβαση τόπο μπορεί να πραγματοποιείται και με το σύστημα της εξ΄ αποστάσεως εργασίας» χωρίς να θίγει σε όλα τα υπόλοιπα το καθεστώς απασχόλησης.

           

            Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντεργατικούς νόμους που επέβαλλε με τις πρόσφατες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

            Να αναλάβει πλήρως την ευθύνη αντιμετώπισης της κρίσης επιδοτώντας στο 100% τους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που βρίσκονται σε διακοπή της εργασίας τους.

            Να βγάλει παράνομες όλες τις απολύσεις από την αρχή της κρίσης και να επιβάλλει απαγόρευση των απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας έως ότου λήξουν όλα τα μέτρα.

            Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι προσωρινά. Αποτελούν διακαή πόθο των εργοδοτών χρόνια τώρα και έγιναν για να μείνουν. Για αυτό καλούμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να ηγηθεί των αγώνων ώστε να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα των τελευταίων χρόνων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001

Συνημμένα αρχεία:

Ανακοίνωση/Ψήφισμα Συμπαράστασης στους πρώην εργαζομένους της Ελευθεροτυπίας

  • Διαβάστηκε: 92 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 827                                                                                                   AΘΗΝΑ, 18/6/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στους πρώην εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας

            Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων – Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων στέκεται στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», οι οποίοι μετά από δέκα χρόνια δικαστικών αγώνων προσδοκούν να λάβουν τα οφειλόμενά τους από την πτωχευμένη επιχείρηση «Χ.Κ.Τεγόπουλος».

            Οι Τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς μπλοκάρουν την καταβολή των αποζημιώσεων και δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με αιτήσεις ανακοπών που έχουν κάνει στα δικαστήρια, απαιτώντας να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που προέκυψαν από την πώληση κτιρίου της επιχείρησης.

            Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η ταλαιπωρία των πρώην εργαζόμενων της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

            Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει και να διασφαλίσει ότι οι απαιτήσεις όλων των εργαζομένων προηγούνται και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα σταματήσουν να είναι ουραγοί στη διεκδίκηση των εσόδων από  εκποιήσεις περιουσίας των πιο πρόσφατα πτωχευμένων εταιρειών.

            Να μην αφήσουμε να επικρατήσει η ασυδοσία της εργοδοσίας απέναντι στο δίκαιο των εργαζομένων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001

Συνημμένα αρχεία:

Τηλεδιάσκεψη ΠΟΙΕΦΣΕΚ με ΣΦΕΕ, ΠΕΦ & Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

  • Διαβάστηκε: 241 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 813                                                                                                   AΘΗΝΑ, 13/5/2020

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΜΕ ΣΦΕΕ, ΠΕΦ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2020

           

            Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η κοινή συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τους εργοδοτικούς φορείς και τον ΠΙΣ ως επιστέγασμα των επαφών που είχανε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα.

            Εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος Σταύρος Νουχάκης, ο Αν. Πρόεδρος Στάθης Τραχανατζής και ο Γεν. Γραμματέας Σωκράτης Λάμπος. Εκ μέρους του ΣΦΕΕ ο Πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Αν.Πρόεδρος Παναγούλιας Κώστας, οι Αντιπρόεδροι Κοσμίδης Μάριος, Ραγκούσης Ζαχαρίας και ο Γεν. Διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Χειμώνας. Εκ μέρους της ΠΕΦ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βασίλης Πενταφράγκας και η Γεν. Διευθύντρια της Ένωσης Φαίη Κοσμοπούλου.

            Στην απόφαση που συνδιαμορφώσαμε συμφωνήθηκε η επιστροφή των τμημάτων πωλήσεων στα Ιδιωτικά Ιατρεία και στα νοσηλευτικά ιδρύματα να πραγματοποιηθεί σταδιακά αφού προηγηθεί επικοινωνία και με σεβασμό στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΙΣ ώστε να προστατεύεται τόσο η δημόσια υγεία όσο και η υγεία των εργαζομένων. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας ώστε κατά την έξοδο μας να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών.

           

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ - ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ !

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΙΕΦΣΕΚ 001

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνημμένα αρχεία:

Συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

  • Διαβάστηκε: 96 φορές

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 807                                                                                                      AΘΗΝΑ, 29/4/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

           

            Η ΠΟΙΕΦΣΕΚ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν για την Παρασκευή 1η Μάη η ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα τιμώντας τους αγώνες, τις θυσίες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

            Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ιδιαίτερη όχι μόνο γιατί η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την πανδημία αλλά γιατί ειδικά για εμάς τους Έλληνες η τρέχουσα κρίση έρχεται μετά από την λαίλαπα των μνημονίων που για 10 χρόνια γκρέμισαν την οικονομία και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο Λαός μας βρέθηκε αδύναμος μπροστά στην υγειονομική απειλή γιατί οι σκληρές περικοπές των προηγούμενων χρόνων αποδυνάμωσαν δραματικά μεταξύ άλλων και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

            Το μοναδικό κέρδος που είχαμε σαν κοινωνία ήταν ότι διαλύθηκε ο μύθος πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι βάρος που τροφοδοτεί τα ελλείμματα. Σήμερα, αυτοί που το συρρίκνωσαν δραματικά αποθεώνουν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τον ηρωικό αγώνα που δίνουν, και κάνουν απελπισμένα προσλήψεις της τελευταίας στιγμής για να καλύψουν τα κενά που δημιούργησαν. Για το φάρμακο, το Παραφάρμακο και τα συναφή επαγγέλματα «κέρδος» ήταν ότι έγινε αντιληπτό ότι οι «εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας» μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να υποκαταστήσουν την απευθείας επικοινωνία και ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ στην συνάντηση που είχαμε μαζί του τόνισε ότι τα μέτρα περιορισμού των επισκέψεων είχαν προσωρινό χαρακτήρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου αλλά δεν μπορούν να καταργήσουν μακροπρόθεσμα τον παραδοσιακό τρόπο ενημέρωσης.

            Στο χώρο μας παρά το «επικοινωνιακό κοινωνικό πρόσωπο» που προσπάθησε να περάσει η εργοδοσία, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που εταιρείες μετέφεραν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων αρνούμενες τη χορήγηση άδειας για τους γονείς, την ένταξη ασθενών σε ευπαθείς ομάδες, που χρησιμοποίησαν την κανονική άδεια για να εξυπηρετήσουν επιχειρησιακές ανάγκες και που αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα προφύλαξης και προστασίας, την ίδια στιγμή που η κρίση αποτελεί για αυτές παράδεισο κερδοφορίας.

            Για την ΠΟΙΕΦΣΕΚ η «επιστροφή στην κανονικότητα» ανεξάρτητα από τους ρυθμούς και τους χρόνους που θα πραγματοποιηθεί, όταν ολοκληρωθεί θα πρέπει να σημαίνει άμεση κατάργηση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αυτήν την περίοδο.

            Επιπλέον θυμίζουμε ότι η «εργασία από το σπίτι» προέκυψε σαν έκτακτη ανάγκη για λίγες μέρες, για συγκεκριμένες ώρες και χωρίς αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Πέρα από το ότι αυτή η προϋπόθεση δεν τηρήθηκε από όλες τις Εταιρείες, δεν θα δεχθούμε να γίνει μόνιμη κατάσταση ώστε να αποτελέσει όχημα για να καταργηθούν τα ωράρια και οι «αορίστου χρόνου» συμβάσεις εργασίας, η αναγνώριση και κάλυψη εργατικών ατυχημάτων, η άμεση επαφή με τους συναδέλφους, η ενημέρωση από τα συνδικάτα και άρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθε».

            Για την Ομοσπονδία μας, ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί ξεκίνημα νέων αγώνων, για κατάργηση όλων των αντιεργατικών μνημονιακών νόμων, για 8ωρη πενθήμερη εργασία, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, για εργασία με υγεία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ü Για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ü Για την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ !

ü Για την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ !

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ.

Συνημμένα αρχεία:
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ