Menu
A+ A A-

Ανακοίνωση 9/3/2020

Ανακοίνωση 9/3/2020

Νέα εικόνα 2

ΑΡ ΠΡΩΤ : 787                                                                                                   AΘΗΝΑ, 9/3/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

            Για την προστασία τόσο την δικιά μας όσο και της δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της εργασίας μας ζητούμε από όλους την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα Νοσοκομεία, οι πρωτοβάθμιες δομές και τα ιδιωτικά ιατρεία για την είσοδο και την παραμονή μας σε αυτά.

            Καλούμε τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας όπου υπάρχουν, τους Συλλόγους Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων, τα επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου και κάθε εργαζόμενο να καταγράψουν και να μας ενημερώνουν για κάθε πρόσθετο μέτρο που μπορεί να χρειαστούν για την άσκηση της εργασίας τους.

            Καλούμε τους Εργοδοτικούς Φορείς και τις Εταιρείες να μην αρκεστούν σε οδηγίες - συρραφή των οδηγιών του ΕΟΔΥ - αλλά στα πλαίσια της εταιρικής-κοινωνικής τους ευθύνης να προχωρήσουν στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε αυτές.

  1. Να ενημερώσουν το προσωπικό τους χωρίς εξαίρεση για τους τρόπους πρόληψης.
  2. Να μας εφοδιάσουν με σχετικά μέσα προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά κτλ).
  3. Να εξασφαλίσουν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζομένους νοσήσουν ώστε να αναρρώσουν και να προληφθεί η διασπορά.
  4. Να λειτουργήσουν με σεβασμό στην νομοθεσία και στις συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και τις αμοιβές.

           

            Υιοθετώντας τις προτάσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) απαιτούμε από την κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού την λήψη των παρακάτω μέτρων:

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
  1. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάνοδος των απολυμένων γιατρών και των συνταξιοδοτηθέντων από το ΕΣΥ.
  1. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Διεύρυνση των οργανωμένων εργαστηρίων του δημόσιου τομέα.
  1. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
  1. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια στα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και να διατίθενται σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.
  1. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
  1. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων υγείας.
  1. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις καθώς και ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια, για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Επίσης να πραγματοποιείται πιστοποιημένη απολύμανση των οχημάτων για την ασφάλεια επιβατών και προσωπικού.
  1. Δημιουργία συντονιστικού οργάνου ώστε η ενημέρωση να περνά μόνο μέσα από αυτό.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

επιστροφή στην κορυφή

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Π.Ο.Ι.Ε.Φ.Σ.Ε.Κ